Om Bosnien

10 saker du inte visste om Bosnien

…eller visste men tycker det är kul att läsa ändå!

#1

I BiH finns en urskog
Visste du att urskogen Perucica som ligger i sydöstra BiH är en av de största bevarade urskogarna i Europa? Den finns i nationalparken Sutjeska och kan enbart besökas tillsammans med guider. Kolla in den fantastiska naturen i klippet:

#2

Första världskriget började i Bosnien och Hercegovina
Under ett besök i Sarajevo sköts den Österrikisk-Ungerska kronprinsen Franz Ferdinand och fru Sophie. Händelsen kom att kallas Skotten i Sarajevo och blev startskottet för första världskriget.

#3

Bland de första eldrivna spårvagnarna
En av de första elektriska spårvagnen att drivas på heltid (gryning till skymning) i Europa fanns i Sarajevo redan 1895. Innan detta drogs vagnarna av hästar.

#4

Det finns (kanske) pyramider i BiH
2005 påstod Semir Osmanagic att han hade upptäckt en pyramid i Visoko, Bosnien och Hercegovina. Sedan dess har han upptäckt ytterligare pyramider i området samt underjordiska tunnlar. Forskarvärlden är dock oense huruvida detta faktiskt är människogjorda pyramider eller helt enkelt bara vanliga berg.

http://pyramidernaibosnien.com

#5

Vinter-OS hölls 1984 i Sarajevo
1984 hölls vinter-OS i Sarajevo. Presskåren i världen förutspådde katastrofspel: arrangemanget, vädret, inkvarteringen -inget skulle bli bra. Så fel de hade, på alla punkter, förutom kanske vädret då. Men dåligt väder är å andra sidan inget unikt för Sarajevo, händer alla städer då och då. Istället blev det härliga spel och det som de flesta tyckte var mest minnesvärt var alla entusiastiska volontärer. Mest känd bland svenskarna som tävlade var Gunde Svan.

#6

Bosnien och Hercegovina har vunnit en oscar 
And the Oscar goes to Bosnia and Herzegovina! 2002 vann filmen Nicija Zemlja (Ingenmansland) en Oscar för bästa utländska film. Danis Tanovic tog emot priset och i sitt tal utbrister han ”This is for my country, Bosnia and Herzegovina!”

#7

Världens första moské som införde el
Gazi Husrev-beg-moskén är inte bara Bosnien och Hercegovinas äldsta och största moské, den är även den allra första moskén i världen som införde el. Moskén är byggdes redan på 1530-talet och så tidigt som 1898 infördes elen.

#8

Vilda hästar i Bosnien och Hercegovina
Området av Livanjsko fältet och berget Cincar är hemvisten till vilda hästar. Åker man bil i närheten av området så kan man ibland se dem beta och springa runt.

#9

Sarajevo är Europas Jerusalem
Trots de konflikter som präglat staden så har det genom historien och även idag funnits tolerans och förståelse för olika religioner. Detta märks inte minst på att du i ett och samma område kan hitta en moské, en katolsk katedral, en ortodox kyrka, och en synagoga.

#10

Balkans största filmfestival
Hålls varje år i Sarajevo och samlar tusentals filmentustiaster från hela världen.  Filmfestivalen initierades nästan direkt efter belägringen av Sarajevo för att återställa landets rika kultur och få tillbaka den urbana känslan i staden. Festivalen har vuxit enormt sedan 1995 och idag är den en folkfest med över 100 000 besökare, den håller på i 9 dagar och det är över 200 filmer som visas.

 Bland de mer kända gästerna finns Angelina Jolie, Robert De Niro, John Cleese  och Juliette Binoche.

Så fin film om festivalen!

Mer info om Sarajevos filmfestival hittar du här: https://www.sff.ba

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.