Sarajevo

Historiens mest ironiska monument

Att bosnier har en speciell humor märks i vår musik, litteratur och film, men tro det eller ej även i utomhusmiljön.

Bosnisk humor är speciell. Den kan beskrivas som sarkastisk, morbid och ibland, eller oftast, väldigt elak. Dock med glimten i ögat! Detta märks inte minst på de smeknamn, eller öknamn, som finns bland kompisgäng.

Om någon har några kilos övervikt så kallas personen rent och slätt ”debeli” (tjockis). Fasters man älskade Jadro-kex så mycket att han blev kallad för Jadro. Personer med glasögon kallas coro (blindis), min flintskalliga kusin kallas än idag för celo, (flintis).

Men det värsta som jag hört var ändå när en man var med om en brand och fick omfattande brännskador, så fick han också ett smeknamn på köpet: sprzo (ungefär brännis).

Humor som överlevnadstaktik

Under den mångåriga belägringen av Sarajevo rådde det så klart matbrist i staden och de internationella hjälporganisationerna skickade mat, eller jag menar ”mat”. För innehållet i konserverna (ofta de så kallade ICAR-konserverna) som skickades var inte alltid ätbar mat. Bland annat skickades överblivna konserver från Vietnamkriget och deras bäst-före-datum var minst sagt utgånget. Andra konserver så som innehöll fläskkött, någonting som majoriteten av Sarajevoborna inte åt. En Sarajevobo ska ha sagt ”Jag skulle hellre genomgå en belägring till än behöva äta en ICAR-konservburk till”.

Till historien hör att annan typ av hjälp också uteblev för de totalt utlämnade medborgarna i Sarajevo: skydd, vapen och åtgärder för att få slut på belägringen syntes inte till. Skämtsamt sades det att Sarajevo fick mer hjälp av den Colombianska drogkartellen än FN, då kartellen åtminstone försåg dem med vapen som de kunde försvara sig med.

Hursomhelst, efter kriget, för att tacka FN för dessa oerhört generösa bidrag reste Sarajevoborna historiens mest ironiska monument, nämligen det numera kända ICAR canned beef-monumentet. Känsliga läsare ska ha i åtanke att detta monument inte är ett tecken på otacksamhet utan enbart på den briljanta humor som många gånger var det som gjorde att folk överlevde med sinnet i behåll i belägringens helvete.

Monumentet är en enorm konservburk och inskriptionen lyder:

”Monument till minne av de internationella hjälpinsatserna. Från tacksamma Sarajevobor”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.