Intervjuer och samtal

Kally X Birger –mer än handstickade mössor från Sarajevo

Kally X Birger är ett svenskt företag som säljer mössor handstickade i Sarajevo. En kall vinterdag mötte jag ägarna Malin och Ia på Espresso House för att ta reda på mer om företaget och varför de fastnade för just Sarejvo. Dessutom introducerade de mig för en ny, och helt fantastisk verksamhet i BiH!

En livslång vänskap

Det är ytterst små gester som avslöjar en livslång vänskap. Ia och Malin har varit vänner sedan de var 7 år gamla, och det märks. De fyller i varandras meningar, rättar varandra om minnen från 1992. De backar när de märker att den ena har läget under kontroll och kliver in när de upplever att den andra behöver stöd. Det står godsaker framför dem och det går inte att säga vad som är vems, för medan de pratar så tar de för sig av varandras bullar och chokladbollar. Malin avbryter Ia mitt i en mening för att tala om för henne att hon har mat mellan tänderna. Om inte det är riktig vänskap så vet jag inte vad. 

Att stå utanför den här varma, okonstlade, vänskapen och bara betrakta är så fint att jag för en sekund överväger att bara skriva om deras vänskap. Men det finns en annan detalj i deras liv som pockar på min nyfikenhet, deras företag Kally X Birger.  

En kväll när jag var för trött för att ens orka läsa min bok, låg jag och bläddrade i min mobil. Jag scrollade förbi bilder på barnkalas, dagens outfit och härliga måltider när jag plötsligt fastnade för en kort film från  Swish, och där Sarajevo nämndes. Två tjejer berättade om hur de säljer mössor som handstickas i Sarajevo. Tröttheten var som bortblåst och jag började genast att surfa runt efter mer information för att därefter fila på ett mail till dem.  

Redan några dagar senare satt jag på Espresso House med en räksallad framför mig, och Ia och Malin som engagerat berättade sin historia. Malin var den av dem som alltid hade haft ett intresse för stickning och hade smått börjat sticka mössor och sälja. När Ia och hennes familj var mellan två boenden så bodde de hemma hos Malin och hennes familj. Där beslöt tjejerna att det nu var dags att satsa på företaget, på riktigt. De började kontakta olika aktörer i Europa för att se vem som skulle kunna hjälpa dem att sticka deras produkter, och fastnade för Sarajevo.  

Ia och jag på Espresso House

Överlägset bäst kvalité i Sarajevo

Ia berättar att valet var enkelt. ”Av alla provstickningar som vi fick in, så hade den från Sarajevo överlägset bäst kvalité. Sen att Bosnien och Hercegovina ligger så pass nära var också en bonus. Vi vill gärna kunna ha ett nära samarbete med kvinnorna som stickar.” 

Intresset för Kally X Birgers mössor har exploderat och idag har tjejerna 4 återförsäljare i Stockholm och planerar att expandera ytterligare. ”Vi tror verkligen på den här idén och vårt företag, våra produkter är snygga, praktiska och hållbart tillverkade.

Dessutom bidrar de till någonting positivt för de kvinnor som tillverkar dem. För oss är det så klart viktigt att nå ut och sälja våra produkter men vi är stolta över att vi kan göra det på ett sådant sätt som bidrar till en bättre värld.” säger Malin.  

Udruzene Sarajevo

Magiska saker händer när kvinnor går ihop, detta gäller lika mycket i Sverige som i Bosnien och Hercegovina. Företaget i Sarajevo som tillverkar Kally X Birgers mössor heter Urduzene och är ett företag som ägs och drivs av enbart kvinnor. Förutom att sticka högkvalitativa klädesplagg är en del av företagsidén att stödja och ekonomiskt emancipera kvinnor. Dessutom bidrar deras arbete till att bevara den uråldriga bosniska stickningstraditionen. Kvinnorna som stickar är mellan 45-55 år gamla och beroende på efterfrågan jobbar allt mellan 150 – 300 kvinnor med att sticka ca 30 000 plagg per år.  De är erfarna stickerskor där stickningskonsten i många fall har lärts ut från mor till dotter.

För de kvinnor som inte bor i Sarajevo, har företaget ordnat med en buss som åker runt och plockar upp kvinnorna. Malin och Ia besökte Sarajevo och företaget under 2019. De beskriver att det bästa med resan var just att träffa kvinnorna. För många av dem var detta en av få gånger som de valde att lämna hemmet och just det var oerhört värdefullt för dem.  

”Det är en väldigt härlig stämning bland kvinnorna och trots den höga arbetsmoralen så det skämtades det friskt och det fanns tid för allvarliga samtal.”  

Jag lyssnar på Malin och Ia och kommer på mig själv att önska att jag hade fått vara med på deras besök, höra kvinnornas berättelser och skämt. För ingen kan skoja och vara så rolig som bosniska kvinnor kan.  

Plötsligt kommer jag på att min räksallad står orörd, jag tittar på klockan och inser att vi har suttit en bra bit längre än den timme jag hade tänkt att denna intervju skulle ta. Men jag hade varit så fängslad av Malin och Ias berättelser att jag helt glömt bort både tid och rum.  

Det är så mycket i tjejernas historier som intresserar mig, jag vill veta mer om deras syn på företagets framtid, jag blir sjukt nyfiken på Udruzene och jag vill ärligt talat bara lära känna dem mer som människor. Men jag väljer att stanna här. Jag vet att jag redan har samlat ihop mer material än vad jag någonsin kommer att kunna beskriva.

Ja, det är ytterst små gester som avslöjar en livslång vänskap. Men den värme och omtanke dessa två väninnor visar varandra, visar de även för sitt företag och i det lilla de mäktar med, även vår värld.  Och jag är så tacksam för detta, helt oväntade, möte och den enorma mängd inspiration och nya upptäckter som det förde med sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.