Travnik

Vlasic och Travnik -en dagsutflykt som bjuder på både natur och stad

Trots sin storhet är Travnik fortfarande en dold pärla. Belägen i dalen mellan bergen Vlasic och Vilenica, vid floden Lasva bjuder Travnik på häpnadsväckande vyer, vackra bosniska ”mahale” (kvarter) och kanske de godaste Cevapi du någonsin kommer att äta.

Förmiddag på Vlasic

Vår resa började i Jajce, vi tog bilen mot Travnik med svängde av mot Turbe och berget Vlasic. Det sägs ju att resan är målet och aldrig har det varit så sant som denna resa. Bilvägen mot berget Vlasics topp är bland det vackraste jag har varit med om. Skogstäckta berg så långt ögat kan se, djupa dalar och moln så nära att det känns som att en skulle kunna ta på dem. Naturen här uppe är orörd, mäktig, lugn och samtidigt alldeles vild.

Den inger ett lugn och skapar ro i själen. Ändå får en rädsla i mig fäste, vad kommer människan att göra med denna vackra plats? Vi har förstört så mycket redan, kommer vi kunna hålla våra skyldiga tassar borta? Eller kommer vi hitta anledningar till varför vi behöver exploatera och bygga? Jag känner mig maktlös inför detta faktum och försöker trösta mig med att vi nog är många som inser det oerhörda värdet med denna storslagna natur.

Vårt mål med bilresan var Babanovac, ett stort skidcenter som såklart är mest intressant att besöka på vintern men även på sommaren finns det en hel del aktiviteter. Turister kan vandra, rida och cykla. Offroad rekommenderas inte, även om området har finkammats efter kriget så menar vissa guider att det kan finnas minor kvar.

Skidcentret Babanovac

Om du reser med barn så kan närliggande Ekoby FIS vara spännande för de små, där finns en liten djurpark, basketplan, äventyrsbanor och lekparker. Denna Ekoby passade dock inte mig, efter alla intryck, den ena häftigare än den andra, så kändes den här parken överflödig, nästan lite plastig.

På väg in till Ekobyn FIS

Vi stannade inte särskilt länge i Ekobyn utan tog oss tillbaka till Babanovac där vi hade lämnat bilen och sedan vidare mot Travnik för att äta en (mycket) sen lunch. Humöret var vid detta tillfälle inte på topp och en energipåfyllning var akut. Om en inte vill hamna i denna situation så är bästa tipset att ta med sig matsäck och sätta sig ute i naturen och bara njuta. Det finns också restauranger både i Babanovac och Ekobyn FIS, dock är fler öppna på vintern än på sommaren.

Eftermiddag i Travnik

Travnik är en av mina favoritstäder i Bosnien och Hercegovina, kanske för att den är lite av en underdog. Det verkar som att turister ännu inte har upptäckt denna pärla eller väljer bort den när inte allt hinns med. I Travnik finns dock massor att upptäcka, inte minst de godaste Cevapi någonsin!

Vi började vår eftermiddag med en efterlängtad lunch på cevap-restaurangen Hari. Den här restaurangen är känd i hela Bosnien och Hercegovina och många kommer till Travnik enbart för att äta här. Och jag likaså! Inredningen är snygg, servicen snabb, brödet varmt och nybakt och deras cevapi är helt gudomliga!

Under en vistelse i Travnik finns mycket att se, men eftersom vi bara hade en eftermiddag på oss så valde vi att prioritera följande:

  • Ivo Andrics hus
  • Färgglada moskén (Sulejmanija)
  • Travniks gamla stad
  • Plava voda (Blå vattnet)
  • Typiska gamla bosniska kvarter
  • och slutligen en promenad i solnedgången bland alla Travnik-bor som skulle ut på stan
Den bosniska författaren och nobelpristagaren Ivo Andric föddes i detta hus
Ivo Andric
Huset är idag ett museum
Färgglada moskén (Sulejmanija)
Detaljer från färgglada moskén
Färgglada moskén kvällstid
Ingången till Travniks gamla stad
Travniks gamla stad
Jag och utsikten från Travniks gamla stad
Inne i gamla staden
Floden Plava voda (Blå vattnet) är en liten med vacker flod som rinner genom centrala Travnik med start just här.
Souvenirer vid Plava Voda
Vacker promenad längs med vattnet och gamla bosniska kvarter
Mysig kvällspromenad i Travniks centrum

Jag ljög faktiskt, vi gjorde en sak till: åt pannkakor! Detta var andra gången som vi var i Travnik och sist vi var här så upptäckte vi att caféet vid namn Royal bredvid cevap-restaurangen, Hari, serverade pannkakor. Och inte vilka pannkakor som helst, utan de mest utsökta och chokladiga pannkorna med extra allt! Glass, grädde, chokladsås, strössel, godis och allt annat härligt en kan tänka sig. En perfekt avslutning på en oförglömlig dag!

Summa summarum så var denna utflykt en av de mest minnesvärda upplevelserna. Jag kommer för alltid att bära med mig Vlasics magiska vyer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.