Visoko

Visoko och de bosniska pyramiderna

Strax utanför den historiska staden Visoko väntar ett turistmål utöver det vanliga. Arkeologi, konspirationsteorier och helande energier trängs med souvenirer, smoothies och kristaller till salu, -de bosniska pyramiderna är en upplevelse du inte lär glömma i första taget.

Efter många års nyfikenhet kunde jag inte längre hålla mig, så fort planet från Stockholm till Sarajevo hade landat blev Jocke och jag hämtade av mina föräldrar och tillsammans begav vi oss mot Visoko och de bosniska pyramiderna. I ett tidigare inlägg så skrev jag om pyramidernas historia och avslöjade min skepticism gentemot pyramidernas äkthet och även om skepticismen fortfarande höll i sig så var nyfikenheten starkare.

Pyramiderna ligger strax utanför staden Visoko och det var också där vårt äventyr började.

Tabacka moskén i centrala Visoko
Mysiga gator och gränder i Visoko

Med start i Visoko

En gång huvudstad i den medeltida Bosniska staten och idag värd till några av landets viktigaste historiska lämningar har Visoko inte den statusen som den borde ha. Som så många andra städer i BiH gick mycket förlorat under 1990-talet och än idag kämpar staden med att komma på fötter. Dock finns det hopp, på senare år har flera projekt påbörjats i syfte att bevara de gamla ruinerna och flera stora företag har återetablerat sig, främst inom textil- och läderindustrin.

Nytt möter gammalt: vanlig syn i BiH är att religiösa byggnader byggs upp eller renoveras medan industrier förblir orörda och ur funktion.
En av av många vackra moskéer i Visoko
Ortodoxa kyrkan (Crkva sv. Prokopija) som är känd för en mängd historiskt viktiga artefakter renoverades under sommaren. Bra för bevarandet av kyrkan, men tråkigt för oss.
Visoko är känd för kvalitétsprodukter i läder

Trots stadens historiska och kulturella värde är Visoko ännu inte en utvecklad turistort så bli inte förvånad om du är en av få turister på plats. När vi parkerade bilen kom en parkeringsvakt fram till oss, vi sa att vi ville stå där i 2h och undrade om det räckte för att se staden. Han tittade trött på oss och sa att en 1h räcker gott och väl. Sedan skrattade han till, och fick även oss att skratta.

Han hade dock fel. Vi tog en promenad i staden och besökte följande:

  • Carsija (gamla stan) och alla små butiker med hantverksprodukter. Visoko är känd för kvalitetsläder.
  • Tabacka Moskén
  • Ortodoxa kyrkan (Crkva sv. Prokopija)
  • Visoko stadsmuseum

Och det tog strax över 2 h.

Alltid med kameran i högsta hugg

Dessutom är det från staden Visoko som du får bästa utsikten på berget Visocica, det som vissa hävdar är en pyramid.

Efter promenaden var det dags för en lunch på Ihtijarevic, ett snabbmatställe som har funnits sedan 1930-talet och som serverar cevapi, burgare och kycklingrätter. Allt är riktigt gott, men godast är deras paradrätt: pljeskavica u kajmaku. Att kalla den hamburgare känns förnedrande men det är typ en hamburgare med en klick kajmak och en vitkålssallad till. Självklart serveras den med nybakt bröd. Himmelskt! Bli bara inte avskräckt på grund av deras dötråkiga inredning, maten är klart värt det. Som på de flesta snabbmatställen i BiH betalar du ca 35 kr/måltid. Är du vegetarian finns det matigare smörgåsar att beställa, ca 8 kr kostar de.

Mätta och belåtna gick vi tillbaka till vår muntra parkeringsvakt och tog bilen vidare mot berget Visocica och pyramiderna.

Visocica och pyramiderna

När vi steg ur bilen så blev vi alla fyra helt tagna av den storslagna naturen. Grönt i alla dess nyanser, frisk luft, skog, berg och fantastiska vyer.

Vackra vyer runt berget Visocica
Karta över pyramiddalen

Vid pyramiden är den största sevärdheten dess underjordiska tunnelgångar, Ravne. Ett besök i dem kostar 20 kr om du är lokal och 100 kr om du är turist, i detta ingår en guidad tur. Och ett experiment, men det tänker jag inte avslöja någonting om, det får helt enkelt upplevas på egen hand. Den guidade turen var otroligt intressant men vinklad, guiderna var mycket måna om att övertyga oss om pyramidens äkthet och dess helande krafter.

Ingången till de underjordiska tunnlarna
Innan du går ner i tunnlarna får du välja en hjälm…
…då blir du så här snygg! Nåja…
Monolit som enligt guiden har helande egenskaper
Genom tunneln mot Monoliten
Till höger syns små souvenirbutiker där en kan köpa kristaller, oljor och små stenar från pyramiden

Inspirerat av New Age

Runt pyramiden fanns en mängd saker att se och göra, själv blev jag mest såld på den magiska skogen; ett område fullt med, ja vad ska jag kallade det? New Age-inspirerade aktiviteter i form av labyrinter, mini-pyramider och helande gångar.

Medan Jocke och pappa försöker sig på ytterligare efterforskningar på området
”Hål-i-marken-toa” finns, för kvinnor, män och utomjordingar

Faktum är att människor från hela världen samlas här för att meditera, läka diverse åkommor eller helt enkelt för att komma i kontakt med den andliga världen. Flera hävdar att den rena luften i pyramiden har verkat positivt på deras astma. De turister som var på plats och som var intresserade av meditation, New Age, auror och liknande verkade ha fått en mycket häftigare och andligare upplevelse än den som jag fick. Många av dem åkte till BiH enbart för pyramiden och för att känna att deras aura kommer i balans. De mediterade inne i tunneln, de stod ovanför monoliterna och kände deras energi och de gick runt i den magiska skogen med helt andra syften än att bara titta.

Är pyramiden värt ett besök?

Ja! Även om jag inte är särskilt övertygad om varken pyramiden eller dess helande krafter så tycker jag att denna utflykt var riktigt rolig och värd besöket. Jag fick utmana mina tankar och perspektiv och allt vi fick uppleva ledde in oss på många roliga och intressanta diskussioner. Det är nog inte så dumt att emellanåt utsätta sig för andra typer av miljöer och idéer.


Praktiskt

Bil från Sarajevo
Det är väldigt enkelt att ta sig till pyramiderna, om ni har bil så är det smidigast. Visoko ligger bara 30km utanför Sarajevo och det tar ca 20 min att köra dit. Vägtullar förekommer, men kostar bara några kronor. Det finns parkering vid pyramiderna.

Buss
Bussar mellan Sarajevo och Visoko går flera gånger om dagen och kostar ca 50 kr. Ditt hotell kan kolla upp de exakta tiderna för just den dagen som du planerar att åka. Väl framme i Visoko så kan du ta en taxi till pyramiderna, det brukar kosta max 40 kr.

Resebyrå
Flera resebyråer erbjuder dagsutflykter till Visoko. Det som brukar ingå är guide, inträde och transport. Hur resebyråerna gör med mat är olika men det finns bra lunchställen i Visoko och även vid pyramiderna finns bosnisk paj (pita) till försäljning, kalla drycker och smootihes.

En byrå som jag själv har åkt med (ej till Visoko dock) är Spirit Tours Sarajevo. Deras guider är kunniga och proffsiga och de är noga med säkerheten. http://www.bhspirit.com Detta alternativ är smidigast och du får nog mest ut av ditt besök på detta sätt, men det är också dyrast, 500kr/person.

Förmodligen enda stället i BiH där du kan köpa en smoothie till din pita.

Sista tipsen

  • Åker du i egen regi så är min rekommendation att åka till staden Visoko först, dels för att den är sevärd i sig men också för att bästa utsikten på pyramiden är därifrån.
  • Ta med dig en jacka, oavsett temperatur utomhus så är det alltid 12 grader i tunnlarna Ravne.
  • Glöm inte att klättra upp på berget Visocica, där finns nämligen kvarlämningar efter den medeltida staden Visoki. En av många historia bevis på hur viktig stad Visoko en gång var.
  • Naturen runt Visoko är fantastiskt, bland annat omges staden av floderna Bosna och Fojnica.

Kommentera gärna och berätta om ditt besök i Visoko!

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.