Bosnien och Hercegovina

5 platser som jag ska besöka i Bosnien!

Mycket snart lyfter flyget mot Sarajevo, mot dofterna, mot värmen, mot kaoset och mot lugnet. Äntligen!

Under mina barn- och ungdomsår var det mest det sociala i Bosnien som lockade. Vi åkte till Jajce med omnejd på somrarna och där blev vi kvar hela semestern. Så klart med undantag för  de obligatoriska utflykterna till Sarajevo och Mostar, och just det ja, en vecka  någonstans på den kroatiska kusten. Jag umgicks med mina vänner, hälsade på släktingar, solade och badade på Brana. Det fanns inte någon tid för att turista. 

På senare år har dock en upptäckarlust vaknat inom mig, jag blir nyfiken på vad mer mitt hemland har att erbjuda. Jag ser mina vänners bilder från alla håll och kanter och blir så sugen på att åka runt i Bosnien och se alla dessa vackra platser. Vid min sida har jag min pojkvän Joachim som är född och uppvuxen i Stockholm, så utöver mitt egen nyfunna intresse för BiH har jag även honom som spär på den med sin egen nyfikenhet och frågor. Känns härligt och pirrigt att tillsammans lära känna ett land så här på djupet.

Jag och pojkvännen Joachim

Alltså kommer denna sommar att bjuda på någonting alldeles extra! Hela semestern är inte inplanerad men några saker har vi bestämt att vi inte får missa. Jag har mestadels förlitat mig på tips från vänner och bekanta, men i år har jag faktiskt införskaffat några guideböcker om Bosnien, min förhoppning är att de kommer att bjuda på några överraskningar.

Här kommer i alla fall min måste-lista för sommaren 2019:

Srebrenica

Srebrenica är en stad i östra BiH, vacker stad men är tyvärr mest känd för sin fruktansvärda historia. Under kriget i BiH dödades över 8000 muslimska pojkar och män från 11 juli 1995 och några dagar framåt. En horribel del av BiH:s historia men också en del som inte får falla i glömska och som aldrig mer får upprepas.

Mostar och Jablanica

Mostar är ett måste, min sambo har tidigare inte varit där så det är verkligen på tiden! Vi tänker att vi ska övernatta i Mostar och dagen därpå har vi planerat in en heldag i Jablanica för att njuta av den vackra naturen. Nyfiken? Spana in videon.

Vilda hästar i Livno

Detta har varit en dröm sedan jag var en liten flicka och läste alla hästtidningar som fanns. Att rida var jag aldrig särskilt intresserad av, men fascinerades av hästar och gör så fortfarande. De vilda hästarna användes förr i tiden i jordbruket, när jordbruket effektiviserades med hjälp av modern teknik försvann behovet av hästarna och de släpptes ut i det fria. Där har de lyckats överleva på egen hand och idag beräknades det finnas hundratals vilda hästar i området runt Livno.

Pyramiderna i Visoko

Med stor skepticism kommer jag att besöka de bergkullar som påstås vara pyramider, tydligen så utstrålar de en helande energi som kan läka både det ena och det andra. Mystiken och knasigheten lockar, men jag är rädd att jag kommer att bli besviken. Det som dock är lovande är att jag har hört att i närheten av pyramiderna så kan man äta den godaste Tikvapita (pita gjord på pumpa) någonsin. Så om inget annat så kommer vi i alla fall äta gott!

Om du är intresserad av pyramiderna så kan du läsa ett längre inlägg här.

Självklart kommer det också finnas tid för släkt och vänner i Jajce med omnejd!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.