Bosnien och Hercegovina,  Jajce

5 medeltida slott i Bosnien och Hercegovina

Runt om i Bosnien och Hercegovina finns spår från medeltiden som vittnar om hur starkt det bosniska kungadömet en gång var; borgar, fästningar och slott. De väcker ens fantasi och får en att föreställa sig hur kungligheterna bodde, hur armén planerade sitt försvar eller hur de vanliga, enkla, människorna stod nedanför dessa mäktiga byggnader och höll utkik efter de adliga.

Trots att jag bara för två månader sedan kom hem från BiH, så har jag redan börjat planera min nästa resa dit och på önskelistan står 4 av nedanstående slott/fästningar. En av dem har jag ju så klart redan besökt.

1 som jag har besökt…

Jajce

Min hemstad, Jajce, är en av de vackraste städerna jag någonsin har besökt. En av många anledningar till det är komplexet som idag kallas för Gamla Staden, Stari grad. Det är ett friluftsmuseum med byggnader som daterar så långt tillbaka i tiden som mitten av 1300-talet. Under mitten av 1400-talet flyttade dåvarande bosniska kungen Stjepan Tomasevic till Jajce och gjorde då staden till huvudstad.

För att uppvisa stadens nya kungliga status lät han bygga ett slott högst upp på en kulle. Än idag kan en besöka slottsruinerna som är en stor turistattraktion trots den nutida stadens slapphänta förvaltning.

När du ändå är i Jajce kommer här 5 tips på vad mer du kan göra där

5 saker att göra i Jajce, Bosnien och Hercegovina

…4 som jag önskar att besöka

Ostrozac

I nordvästra Bosnien, nära den lilla staden Cazin, hittar en slottet Ostrozac. Trots stadens storlek, har Cazin spelat en viktig roll i försvaret av Bosnien och Hercegovina under bland annat medeltiden. Slottet nämns första gången i slutet av 1200-talet och har under årtiondena haft många olika ägare. Idag är slottet med omnejd en av de största sevärdheterna i området.

Srebrenik

Ett av de äldsta och mest välbevarade slotten i Bosnien och Hercegovina är slottet i Srebrenik. Det byggdes redan på 1330-talet.  Belägen högst upp på ett berg och omgiven av fyra torn var slottet ett välkommet skydd för kungligheterna.  

Blagaj

Jag besökte faktiskt Blagaj i somras, det var en oförglömlig upplevelse som gav mersmak. Framför allt då jag inte hann besöka fästningen Fästningen Blagaj eller som den också kallas Stjepan -Grad. 45-minuters vandring i uppförsbacke krävs för att komma till denna, något spökliknande, pärla. Men både fästningen och utsikten ska vara värt besväret.

Kastel

Till skillnad från de ovannämnda byggnaderna är Kastel fästningen inte byggd på ett berg eller kulle. Istället är den placerad längs med floden Vrbas, i centrala Banja Luka. Arkeologiska utgrävningar har kunnat visa att fästningen är byggd ovanpå ruiner som tros vara mycket äldre än den befintliga medeltida fästningen.

Källor:
https://www.slavorum.org/medieval-tour-the-best-castles-in-bosnia-and-herzegovina/
Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.