mostar
Bosnien och Hercegovina

7 oväntade saker du kan göra i Bosnien och Hercegovina

När turister besöker Bosnien och Hercegovina är det inte sällan de enbart besöker Sarajevo och Mostar. Detta trots att det finns en mängd andra häftiga platser att se och spännande saker att göra i Bosnien och -Hercegovina. Här kommer några, kanske något, oväntade tips!

1. Besök Titos hemliga bunker

I närheten av Mostar, strax utanför staden Konjic, upptäcktes för några år sedan Titos hemliga bunker. Bunker byggdes i 26 år och stod färdig 1979 för att kunna husera Tito och hans närmaste i fall att det blev ett kärnvapenkrig. Då enbart ett få tal personer kände till bunkern föll den i glömska och återupptäcktes nyligen. 2011 öppnades bunkern upp för allmänheten och för första gången kunde även turister besöka den. Läs mer här.

2. Spendera en dag på stranden

Trots att Bosnien och Hercegovina till synes inte verkar ha någon kust så stämmer detta inte. Hela 24 km kustremsa finns och där kan en spendera både en och flera dagar med att sola och bada. Neum heter kuststaden och är värd att besöka för mer än enbart sin strand.

3. Besöka en pyramid

Strax utanför den historiska staden Visoko väntar ett turistmål utöver det vanliga. Arkeologi, konspirationsteorier och helande energier trängs med souvenirer, smoothies och kristaller till salu. Det är omtvistat huruvida detta är en pyramid eller inte, men oavsett så är de bosniska pyramiderna en upplevelse du inte lär glömma i första taget. Nedan finns tips på två inlägg om du vill veta mer:

Visoko och de bosniska pyramiderna

Pyramider i Bosnien

4. Åka skidor

De flesta turister åker till Bosnien och Hercegovina under sommarmånaderna, vilket är förståeligt så BiH är oerhört vackert den här perioden. Men även under vintermånaderna finns det spännande saker att göra i Bosnien och Hercegovina. Runt om hela landet finns skidanläggningar med utmärkta möjligheter till både snabb slalom och långa härliga vandringar. Besök Bjelasnica, Jahorina eller varför inte Vlasic? Här kan du läsa om mitt besök till Vlasic:

Vlasic och Travnik -en dagsutflykt som bjuder på både natur och stad

5. Forsränning

De många floderna i Bosnien och Hercegovina bjuder på många äventyr, bland annat forsränning. Denna aktivitet är möjlig att göra på många ställen runt om hela BiH men det är södra BiH och floden Neretva som är den mest kända platsen för forsränning.

att göra i bosnien och hercegovina neretva

6. Flugfiske

Det är nog inte många som åker till Bosnien och Hercegovina för att flugfiska, men är du intresserad av fiske så kommer du att bli positivt överraskad. BiH:s vackra, stilla vatten är en idyllisk plats för fiskare. Allt om flugfiske skriver:

Vatten klart som dricksvatten och böljande vackra vyer av blommande ängar och skogar av lövträd. Fisket sker i kalkströmmar som året runt håller 11–13 grader, detta parat med en hög lufttemperatur vår, sommar och höst gör att fisken till och med varma vinterdagar har ett enormt utbud att äta av i insektsvärlden.

Det gör att öringarna går över till fiskdiet senare i livet och till och med femkilosöringar kan du fånga på en fluga storlek 22. Det säger i alla fall de jag pratar med i min jakt på information. Kan det verkligen vara sant?”

Allt om Flugfiske

7. Vackra bilturer

Bila i Bosnien och Hercegovina är en upplevelse du aldrig lär glömma. Du kommer att bli omkörd i de mest omöjliga kurvor, du kommer att träffa på hundar, katter och en och annan ko på vägen och du kommer högst sannolikt att fastna bakom en kolonn tillsammans med ett antal bilar bakom ett långsamt fordon. Bilarna kommer att köra sicksack bakom det långsamtgående fordonet, liksom leka tittut med mötande trafik för att hitta en lämplig, eller snarare, olämplig omkörningslucka. De kommer inte att hitta en lucka men de kommer att köra om ändå, både dig och det långsamtgående fordonet.

Trots det så vill jag rekommendera att bila i Bosnien. För även om du kommer leva lite farligt så kommer du att få uppleva några av de mest häpnadsväckande utsikterna någonsin. Här kan du läsa om en rutt som jag finner särskilt vacker:

Bila i Bosnien och Hercegovina: från Sipovo till Kupres

Tips på fler oväntade saker att göra i Bosnien och Hercegovina? Dela gärna med dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.