Natursköna utflykter

Bila i Bosnien och Hercegovina: från Sipovo till Kupres


Bila i Bosnien och Hercegovina är en upplevelse du aldrig lär glömma. Du kommer att bli omkörd i de mest omöjliga kurvor, du kommer att träffa på hundar, katter och en och annan ko på vägen och du kommer högst sannolikt att fastna bakom en kolonn tillsammans med ett antal bilar bakom ett långsamt fordon. Bilarna kommer att köra sicksack bakom det långsamtgående fordonet, liksom leka tittut med mötande trafik för att hitta en lämplig, eller snarare, olämplig omkörningslucka. De kommer inte att hitta en lucka men de kommer att köra om ändå, både dig och det långsamtgående fordonet.

Trots det så vill jag rekommendera att bila i Bosnien. För även om du kommer leva lite farligt så kommer du att få uppleva några av de mest häpnadsväckande utsikterna någonsin.

Rutten Sipovo -Kupres (eller tvärtom så klart) är så breath-taking vacker att ett besök i denna del av Bosnien bör innehålla denna rutt. Den är 45 km lång och tar ca 1 timme att köra. Börja med ett besök i Sipovo, inte för kulturen, historien eller arkitekturen utan för att du kommer äta den godaste fisken i ditt liv. Dedos fiskrestaurang är en illa dold hemlighet. Utan vare sig marknadsföring eller ens en hemsida vallfärdar folk från hela regionen för en enkel portion med fisk och potatis.

Mot Kupres!
Rutten på 45 km som vi körde (från B till A)

Börja med lunch i Sipovo hos Dedo

Lunch på Ribnjak Dedo. Vid första anblick känns restaurangen inte särskilt märkvärdig, du kommer bokstavligt talat hem till Dedo och hans orange hus, bord prydda med plastdukar och fiskformade träskyltar. Allt känns väldigt hemtrevligt och genuint, att restaurangen dessutom ligger precis vid floden Pliva gör ju inte saken värre direkt. Den korta promenaden från vägen ner till restaurangen kantas av blommor, växter, grönsaker och frukt. Allt känns så enkelt och mysigt att om det inte vore för skyltarna så skulle det kännas som om en klev rakt in i någon trädgård.

Även om det mesta på menyn är gott så är det fisken Pastrmka som de flesta kommer för, se dock till att du är hungrig för fiskportionen är inte att leka med. Två stora, grillade, fiskar som serveras med potatissallad. Och självklart bröd. Ingen rätt i Bosnien är fullkomlig utan några skivor hembakt bröd. Vi valde också en kålsallad till. Allt detta, inkl dryck kostade strax under 200 kr för 2 personer. Galet billigt och galet gott.

När vi hade ätit klart och betalt för oss så var det dags att dra vidare, men då kom en av ägarna fram till oss och drog med oss till deras fruktträd där vi blev uppmanade, lite tvingade, att plocka så många frukter som vi ville. Känn er som hemma sa han och lämnade oss ensamma med trädet. När vi hade smakat på en så plockade vi snabbt på oss några frukter till som vi tog med oss tillbaka till bordet. Där satt vi en bra stund till, åt av frukten och njöt av solen och den vackra naturen.

Rutten Sipovo – Kupres

Väldigt mätta och belåtna begav vi oss vidare mot det som var vårt egentliga mål; vägen från Sipovo till Kupres.  

Rutten är så oerhört vacker, vägen är välgjord och dessutom härligt fri från trafik. Under långa stunder var vi helt ensamma på vägen. Även om vi åkte förbi en hel del hus så såg vi inte särskilt många människor. Vilket var ganska skönt!

Inget folk men däremot en supergullig kossa stötte vi på!

Vi lät åkturen ta mer än 1 h, vi stannade på flera ställen för att promenera runt eller bara för att sitta och ta det lugnt. Vissa stunder var så märkliga, främst på grund av tystnaden tror jag, den gjorde att vi kände oss som de enda två människorna på jorden. Den här typen av ladskap skiljer sig en del från de som vi tidigare har besökt, stora gröna ”polje” (fält) som sträcker sig så långt ögat kan nå och i bakgrunden såg man endast bergstoppar. Till skillnad från tidigare då vi främst rört oss i städer och dalar.

Roligt fakta: Ordet polje som betyder fält på bosniska används även internationellt för att beskriva ett sänkningsfält i jordytan som bildas genom att en underjordisk hålighet i ett karstlandskap har störtat in. Just karstlandskap är signifikant för den här delen av BiH. Livanjsko Polje är den största polje i världen.

Anlända till Kupres

Den lilla bergsbyn Kupres är den högsta bosättningen i västra Bosnien, 1200 m över havet och hem till några av de mest tåliga invånarna i BiH. Deras liv är nära knutet till naturen och dess olika element, under 5 månader om året är Kupres täckt av snö. Vilket så klart skapar svårigheter för invånarna, men också stora möjligheter.

På väg mot Kupres
Kupres centrum

Kupres är idag känd som en skidresort som besöks främst av folk från Hercegovina och Kroatien. Jag skulle dock säga att om du är i närheten så är staden fin att besöka även på sommaren. På våren hålls olika tävlingar så som hästkapplöpningar och den kända Strljanica-tävlingen; stora fält med långt gräs hackas ner med traditionella skäror för att avgöra vem som är bäst och snabbast!

Vi hann dock inte se så mycket av staden, det började bli mörkt och vi längtade tillbaka till Jajce och middagen med mamma och pappa. Sammanfattningsvis kan jag säga att den här upplevelsen kommer jag att minnas länge, det är ofta sådana här tysta, lugna stunder som fastnar hos mig. Stunder där naturen tar över alla sinnesintryck och du känner att du inte har något val än att lugna ner dig och vara i nuet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.