Bosnien och Hercegovina

7 reseguider till Bosnien som får mig att längta

Efter att ha besökt de vanligaste turiststäderna i Bosnien och Hercegovina ett antal gånger, samt spenderat nästan alla mina somrar i Jajce med omnejd så insåg jag att det fanns så otroligt mycket av mitt eget hemland som jag ännu inte har utforskat.

Orörda bergsbyar, spännande vandringsleder och några av världens vackraste floder, allt detta längtar jag efter att se. Tills dess får jag nöja mig med att läsa inläggen nedan och drömma mig bort.

Mlincici i Jajce

#1 -Kroatien & Bosnien – äventyr längs Via Dinarica

Mikael Persson för tidningen Vagabond

Jag saktar ner stegen. Känner allt större behov av att ha total kontroll över det som är löst under fötterna, grus, småstenar, de ostadiga stenblocken som gungar till vid minsta beröring. Bergskammen är diaboliskt brant. Med sin svarta tvärvägg påminner den en smula om en vulkankraters yttervägg. –Välkommen till Bogu Iza Nogu, viskar vandringsguiden Thierry Joubert.

Så här inleder Mikael Persson sin förtrollande text om det som utgör Bosniens själva essens, nämligen dess natur. Under en vandringsresa genom Balkan och längs med Via Dinarica besöker han även Bosnien Hercegovina. Han beskriver de spännande människor som han möter och de underbara vyerna som möter honom.

http://www.vagabond.se/artiklar/resmal/20180604/vandra-i-kroatien-bosnien-aventyr-langs-via-dinarica/


#2 -Via Dinarica: Rafting the Neretva and Tito’s Secret Bunker in Konjic, Bosnia & Herzegovina

The Blonde Gypsy (Larissa Olenicoff)

Då jag alltid har läst mycket om Bosnien så har jag kommit över texter och fotografier som verkligen inspirerar. Larissa Olenicoff är definitivt en av dessa. Hela hennes blogg är fylld med magiska bilder och texter. För den som inte kan engelska kan det kanske kännas motigt med detta tips, men jag lovar att sidan är värd ett besök.

https://blonde-gypsy.com/2016/04/29/via-dinarica-rafting-neretva-titos-secret-bunker-konjic-bosnia-herzegovina/


#3 -Att äntligen få resa till Mostar i Bosnien och Hercegovina

Resfredag (Annika Myhre)

På tal om personer som inspirerar, nästa blogg jag vill tipsa om är Resfredag. Bloggen drivs av Annika Myhre som mer än någon annan jag känner inspirerar en till att följa sina drömmer. Då vi tidigare har jobbat ihop kan jag säga detta med säkerhet. Hon lämnade sitt juristjobb för att bli resebloggare på heltid och driver idag en av Sveriges främsta resebloggar. Jag fastnar ju självklart för hennes inlägg från road-tripen som hon och hennes familj gjorde genom södra Bosnien.

https://resfredag.se/mostar-i-bosnien-och-hercegovina/


#4 -8 reasons to visit Bosnia and Herzegovina (8 anledningar att besöka Bosnien Hercegovina)

Travels of a book packer (Rohan och Max)

Paret Rohan och Max reser jorden runt med varsin bok under armen och ryggsäck. De har många texter från hela Balkan och Bosnien men den text som jag tyckte var roligast att läsa var den där de listade sina 8 främsta anledningar till varför en ska besöka Bosnien.

https://www.travelsofabookpacker.com/blog/visit-bosnia-and-herzegovina


#5 -21 incredible photos from Bosnia and Herzegovina that will ignite your wanderlust (21 fantastiska bilder från Bosnien Hercegovina som kommer att väcka till upptäckarlust)

Happy to wander (Christina Guan)

Om du, precis som jag, inte kan få nog av de vackra vyerna i Bosnien så är detta inlägg perfekt för dig. Christina öppnar med att skriva att hon aldrig tidigare har besökt en så oväntad plats som Bosnien, därefter visar hon upp 21 helt fantastiska bilder, de flesta från Mostar men en del från andra delar av Bosnien också.

https://happytowander.com/21-incredible-photos-bosnia-herzgovina-will-ignite-wanderlust/


#6 -Bosnia and Herzegovina travel blog

Chasing the donkey (Sarah-Jane och Mate Begonja)

Detta par från Australien bloggar främst om Kroatien men har en gedigen samling inlägg om Bosnien. Oavsett om du vill tillbringa en dag i Bihac, hyra bil i Bosnien eller behöver en guide till Mostar så finns det mesta här. Bloggen är inte den snyggaste och det är lite irriterande med all reklam som ständigt dyker upp men de har mycket matnyttigt på sidan

https://www.chasingthedonkey.com/category/bosnia-and-herzegovina-travel-blog/


#7 -10 days in Bosnia and Herzegovina and Serbia (10 dagar i Bosnien Hercegovina och Serbien)

The pocket blog (John Bills)

Ok, jag erkänner. Den här bloggen är med främst för att den nämner min hemstad, Jajce, men den lyfter också Banja Luka och Visegrad som sällan syns i reseguider. Så vill du ha lite annorlunda tips så kan jag rekommendera den här sidan.

https://blog.inyourpocket.com/blog/2018/05/18/centenary-itineraries-10-days-in-bosnia-herzegovina-and-serbia/ 


Tipsa mig gärna om du känner till fler bloggar eller hemsidor som är värda ett besök!

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.