Sarajevo

En dag i Sarajevo -tips på aktiviteter och restauranger

När hösten och mörkret smyger sig på är det många som längtar bort. Vissa längtar till värmen medan andra drömmer om en weekend i en härlig storstad. Sarajevo må vara en ganska liten storstad, men däremot finns där mycket att se och uppleva. Och vill du besöka fler städer än bara Sarajevo så kommer här mina mina bästa tips för en fullspäckat dag i Bosnien och Hercegovinas huvudstad.

Sarajevo är olik alla andra bosniska och europeiska städer. På en, relativt sett, liten yta kan du hitta spår från Ottomanska riket, Österrikisk-Ungerska väldet, från den socialistiska perioden och så klart från kriget på 1990-talet. Allt detta, ihopblandat med modern arkitektur och konst, en cafékultur utan dess like, shopping och ett vibrerande uteliv, gör Sarajevo till ett måste när du besöker Balkan.

Floden i Sarajevo -Miljacka

Spendera förmiddagen i city

För att få en känsla för staden är mitt bästa tips att börja din vistelse i Sarajevo med en ”free walking-tour”, alltså en stadsvandring, gratis! Det finns många olika men en som jag gillar är Spirit Tours ”Free Walkning Tour”. Under ca 2h får du veta mer om Sarajevos kultur och historia. Mycket bra sätt att få en känsla för staden inför dagens äventyr!

Stadsvandring genom Sarajevo

Tar ni turen vid 10 så är ni klara vid ca 12 och då är det ju dags för lunch. Min bosniska favoritmat är pita och då särskilt Sirnica, det är en filodegspaj fylld med krämig ost. Så himla gott! Många ställen i Sarajevo serverar riktig god pita, bland annat Bosna Burek som ligger på Bravadžiluk 11, mitt i Bascarsija. Det bästa är att du kan beställa smarrig creme fraishe att ha på din pita!

Restaurang Bosna Sarajevo
Restaurang Bosna
Pita sirnica
Pita med ost

och eftermiddagen i luften

Efter en god lunch kan det vara skönt att röra lite på sig. Därför rekommenderar jag en promenad genom staden till Sarajevos linbana. Den börjar i Bistrik, se karta, och tar dig till berget Trebevic och den Olymiska byn från vinter-OS 1984.

Starten för linbanan

Även om utsikten och naturen var riktigt häftiga att uppleva så tyckte nog jag att resan dit var roligast. Med tanke på att jag är höjdrädd så blev det riktigt spännande för mig. Från linbanan får du uppleva Sarajevo i sin helhet.

Mot linbanan, med mamma och pappa i täten!

Framme på Trebevic kan du njuta av den vackra utsikten, gå igenom bob-banan eller bara promenera runt i den vackra miljön. För de modiga är ett tips att köpa en enkel biljett och sedan gå tillbaka till centrum, men om du bara har en dag i Sarajevo så är min rekommendation att ta linbanan tillbaka.

Utsikt över Sarajevo från linbanan
Bob-banan från vinter-OS 1984

Kväll i Sarajevo

När solen börjar gå ner och skymningen smyger sig på så bör man ta sig till Bascarsija. Den här delen av centrala Sarajevo är alldeles magisk, och särskilt den här tiden på dygnet. Det är som att mörkret förstärker områdets charm och det är inte svårt att låta fantasin skena iväg.

Nu är det dags att bara njuta. Strosa runt bland små butiker, restauranger och fik. Strunta i att ha någon särskild plan och tillåt dig själv att bara vara.

Bascarsija
Mysigt téhus, ett stenkast från Bascarsija
Bascarsija är oerhört charmigt med mycket färg och många härliga dofter

Glöm dock inte att prova snacksen i de olika matstånden som du går förbi, mina favoriter är först majs i alla dess former, därefter glass och slutligen Trdelnik, det sistnämnda är inte typsikt bosnisk men supergod churrosliknande sötsak. Jättegott! Jag tog en naturell men det går att beställa med både nutella, jordnötssmör och vaniljkräm!

Trdelnik -churrosliknande sötsak

Är du inte sugen på snacks så finns det massor med restauranger att välja mellan, både street food och finare ställen. En klassisk restaurang som är populär både bland turister och lokala är Pod Lipom. Menyn är fullspäckad med typiskt bosniska rätter, priserna är något högre men absolut inte dyrt. Och klart värt det. Det mesta på menyn är gott men mina favoriter är deras olika grytor. Ät grytan med gaffeln i ena handen och en bit bröd i andra!

Beroende på vad du är för typ av kvällsmänniska så finns några olika alternativ efter middagen. Är du väldigt trött av dig så kanske du nöjer dig med en promenad genom staden. Är du inte riktigt redo att avsluta kvällen så finns det många caféer, barer och uteställen att välja mellan. Några förslag är City Pub, Zlatna Ribica, Café Bar Opera, Hacienda, Kino Bosna och Jazz Club Monument. Jag tycker att det är ganska kul att gå mellan olika ställen under kvällen. Oavsett vad du väljer så kommer du ha en rolig natt som förmodligen kommer att fortsätta ända in på småtimmarna!

Liknande inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.