Kultur

Bosniskt träsnideri -från UNESCO:s kulturarvslista till Stockholm

Enkelhet kombinerat med enorm skicklighet är det som kännetecknar den bosniska stilen inom träsnideri. Ett hantverk som sedan 2017 finns på UNESCO:s kulturarvslista. Konjic-baserade företaget Zanat, har i fyra generationer tillverkat moderna och eleganta möbler med en teknik som har används av fyra generationer bakåt. Deras produkter säljs världen över, och även i min hemstad, Stockholm.

Sedan urminnes tider har människan använt sig av olika tekniker för att skapa möbler och verktyg av trä. Trots att hantverk med trä var och är vanligt förekommande så finns det traditionella träsnideriet endast kvar på några få ställen i världen. En av dessa platser är Konjic, Bosnien och Hercegovina.

I början av 1900-talet, under Österrisk-Ungerska väldet i Bosnien och Hercegovina, får en gammal tradition sitt uppsving. I den lilla staden Konjic finns många duktiga hantverkare och Österrike-Ungern ser till att utbilda de mest skickliga träsnidarna, så att de kan förse dem med vackra möbler. Träsnidarna börjar allt eftersom att öppna egna butiker i hemstaden Konjic och deras imponerande alster visas upp i prestigefulla utställningar runt om i Europa.

En av dessa hantverkare som är verksam i Konjic på den här tiden är Gano Niksic. Han använder sig en unik teknik för träsnideri som han för vidare till sin son Adem. 1927 startar Adem i sin tur ett företag som blir snabbt känt och deras produkter populära. De tillverkar handgjorda möbler som pryder många hem.

Utställningsyta med soffbord, pall och skrivbord från Zanat på Länna Möbler i Stockholm

1955 skapas Zanat

Trots ett antal avbrott under 1900-talet så lyckas företaget alltid att komma tillbaka. 1955 får företaget namnet Zanat och heter så än idag. Zanat har nu drivits av fyra generationer och tillverkar fortfarande högkvalitativa och lyxiga möbler.

Touch bänk från Zanat

Genom åren har de samarbetat med kända designer och arkitekter så som Monica Förster, Ilse Crawford, Sara Helder och Harri Koskinen och vunnit flera internationellt prestigefulla priser.

I Konjic fortsätter man att arbeta för att bevara den gamla traditionen och 2017 får Konjic träsnideri en plats på UNESCO:s kultursarvslista.

Mitt möte med Zanat

Mitt första möte med Zanat var på Länna möbler i södra Stockholm några år sedan. Jag och min sambo, både väldigt intresserade av inredning, hade precis flyttat till hus och var på jakt efter köksstolar. Vi strosade runt i butiken när jag hittade en bänk som jag verkligen fastnade för, jag tog en närmare titt och såg till min förvåning att företages namn var ett ord som jag kände igen: Zanat. På bosniska betyder Zanat nämligen hantverk. Jag sökte direkt på förtaget och det visade sig att det var ett bosniskt företag som låg bakom möbeln! Glatt överraskad påbörjade jag direkt att leta efter mer information.

Spegeln Nur Mirror från Zanat

Zanats möbler är verkligen unika. Jag gillar dels den snygga stilen och att deras arv med träsnideriet är så tydligt i nästan alla deras produkter, men också att de tänker mycket på hållbarhet. Både vad gäller deras produkter men även deras anställda. Företaget tar ett stort socialt ansvar och arbetar för en god arbetsmiljö för sina medarbetare.

Mina favoriter är deras Igman Lounge Chair, Touch bench och Nur Mirror. Alla finns på Länna möbler.

Jag måste erkänna att jag inte visste någonting om det bosniska träsnideriet och är så glad över den här tillfälligheten som gjorde att jag fick upptäcka den här delen av mitt hemlands kultur och tradition. Ju mer jag upptäcker om Bosnien och Hercegovina, desto mer inser jag hur mycket jag har kvar att se och lära!

Källor:
https://www.nordiskagalleriet.se/zanat#48
https://ich.unesco.org/en/RL/konjic-woodcarving-01288
https://www.zanat.org

Mer på Mitt Bosnien om kultur

Bosnisk design på Oscarsgalan

Från krigets Sarajevo till Eurovision i Irland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.