Kultur

Bosniska bröllop

Vad finns det för traditioner kring bosniska bröllop?

I somras gifte jag mig med mitt livs kärlek. Det är så kliché att säga det, men jag måste: det var den absolut bästa dagen i mitt liv! Vi fick fira vår kärlek tillsammans med de som betyder mest för oss. Vi blev bortskämda och översköljda med kärlek och omtanke. Två personer som blev en enhet, två familjer som blev en stor och två kulturer som förenades.

Just det här med kulturer som möts under ett bröllop är verkligen speciellt. Traditioner och seder som krockar eller fulländar en dag. I vårt fall hade vi inga särskilda traditioner som vi ville förhålla oss till, men det fick mig ändå att fundera kring min egen kultur och de bosniska traditionerna kring bröllop.

När jag funderade på de bosniska bröllop som jag har varit på så har de sett väldigt olika ut, allt från strängt religiösa och intima stunder till enorma fester där vi sjöng, åt och drack långt inpå natten. I vissa fall åkte vi runt med våra bilar och tutade, i andra fall delades det ut små corsage till alla bröllopsgäster och ibland har jag varit med om att man har brutit ett bröd ovanför brudens huvud.

Ju mer jag funderade, desto mer blev jag nyfiken på dessa traditioner -är de kulturella, religiösa eller till och med påhittade? Jag försökte mig på att googla, men hittade inget vettigt. Så istället vänder jag mig till er och frågar: Vad finns det för traditioner kring bosniska bröllop?

Om du har gift dig, hade du några traditioner som du gärna ville ha med? Vad betydde de för dig? Dela gärna med dig!

Fotograf: Frida Ireklint

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.