Historia

5 kända bosniska kvinnor: Del 4 -operasångerskan Bahrija Nuri Hadzic

Ett tag sedan hittar jag en bok som jag redan vid första anblick vet kommer bli min favoritbok, boken #zenebih. En unik bok som beskriver några av de mest framstående, imponerande och inspirerande kvinnorna från Bosnien och Hercegovina.

Kända bosniska kvinnor är det inte gott om, så för mig är det viktigt att lyfta fram några av de kvinnor som borde få mycket mer plats i vår historiebeskrivning. Då boken # zenebih enbart finns tillgänglig på bosniska kommer jag då och då, med författarnas tillåtelse och uppmuntran, skriva om dessa kvinnors otroligt spännande livshistorier. 

För att kicka igång så kommer jag att under 5 dagar skriva jag om 5 olika kvinnor. I del 4 skriver jag om en av mina personliga favoritporträtt, operasångerskan Bahrija Nuri Hadzic

Bahrija Nuri Hadzic

Hon beskrivs som talangfull och älskad, hennes blotta närvaro på scen fick publiken att applådera. Med hennes sång charmar hon inte bara sin publik, utan även kritiker och kompositörer från hela Europa. Trots hennes storhet finns idag inga inspelningar bevarade. Det här är historien om operasångerskan Bahrija Nuri Hadzic.

Ett decennium innan första världskriget ska komma att förändra hela Europa föds den kända författaren Osman Nuri Hadzics första dotter, Bahrija, 1904 i Sarajevo. Från ung ålder visar hon musikalisk talang när hon lär sig att spela piano och fiol.

Hennes första möte med operan sker i 10-årsåldern när hon ser uppsättningen av Tosca i Sarajevo. I intervjuer beskriver hon att hon gillade musiken men att hon inte tyckte om att det sjöngs så mycket på ett språk hon inte förstod.

Första världskriget

Vid den här tiden startar första världskriget och familjen flyttar till Belgrad. Bahrija fortsätter med sina musikstudier och snart upptäcks även hennes talang för sång. Paret Milojevoc som utbildar Bahrija i piano och fiol, beskriver flickan som en naturbegåvning. 19 år gammal får hon utbildningsministeriets stipendium och börjar studera musik i Wien.

Efter sin utbildning arbetar hon i den Bernska operan. Mellan 1928 och 1931 innehar hon inte mindre än 43 huvudroller. Bahrija Nuri Hadzic har blivit ett namn. Hon reser och gästar operascener över hela Europa.

5 kända bosniska kvinnor: Del 4 -världskända operasångerskan Bahrija Nuri Hadzic
Bahrija Nuri Hadzic
Illustration: Nina Hadzic

Kända kompositörer hyllar Bahrija

1931 återvänder hon till Belgrad och blir stadsoperans främsta sångerska. Bahrijas röst beskrivs som gudalik och kritikerna får inte nog av henne. Hennes insats i operan Salome beskrivs idag som en av de bästa någonsin. Detta efter att hon 1939 medverkar i operan för att fira den världskända kompositören Strauss 75-årsdag. Hon uppträder då under kompositörens egen dirigering. Efteråt säger Strauss att han har väntat i 35 år på ett uppträdande som Bahrijas.

Alban Bergs kända opera Lulu skriver han med Bahrija i åtanke, den var kort sagt skräddarsydd för henne. 2 juni 1937 har operan premiär med Bahrija i huvudrollen.

Strax innan andra världskriget gifter hon sig med en känd kirurg från Belgrad och enligt hans önskemål ger hon upp sin karriär. Istället ägnar hon sina dagar åt att föda upp kycklingar och spela kort med väninnorna.

Inga bevarade inspelningar

1950 återvänder Bahrija till scenen för att återigen lämna den efter bara några år. 1993 går hon bort och begravs i Belgrad. Tyvärr finns idag inga bevarade inspelningar med Bahrijas röst. Det enda som finns kvar är några enstaka fotografier samt en mångfald recensioner från europeiska tidningar.

Trots bristen på bevarade minnen kan ingen ta ifrån Bahrija Nuri Hadzic den prägel hon har på operascenen i första halvan av 1900-talet. Hon beskrivs som charmig och talangfull och att hennes blotta närvaro på scen orsakade stora applåder från publiken.

Det som en konstnär investerar kan aldrig kompenseras med materiella saker -sin talang, sina känslor, sitt hjärta, sitt liv.

Bahrija Nuri Hadzic


Tidigare inlägg från 5 kända bosniska kvinnor på 5 dagar

Del 1 
Rifka Riki Levi
-Bosnien och Hercegovinas första professionella ballerina

Del 2 
Sevala Zildzic-Iblizovic 
-första muslimska kvinnliga läkaren i BiH

Del 3
Suada och Olga
-de första civila offren i belägringen av Sarajevo


Bakgrunden till 5 dagar med 5 kända bosniska kvinnor:

I samma sekund som jag upptäcker boken #zenebih så tar jag reda på allt som går att hitta om boken och dess författare. Ytterligare några sekunder senare har jag skickat iväg ett mail till författarna och bett om en intervju. Till min enorma glädje tackar de ja och resultatet kan du läsa här. Vill du ha en alldeles egen bok så kan du köpa den här.

Här finns mer information om boken och dess författare, på engelska.

Mina mailkonversationer med författarna fortsätter och likaså gjorde min utforskning av deras bok. Jag blir så inspirerad av alla berättelser men känner samtidigt en sorg över att boken enbart finns tillgänglig på bosniska. Därför ber jag författarna om tillåtelse att översätta deras berättelser och hjälpa dem på traven att nå ut till en ännu bredare publik. De blir glada över min fråga och uppmuntrar mig att fortsätta. Så med deras välsignelse kommer jag att då och då skriva om dessa kvinnor som förtjänar ett så mycket större utrymme i historien än de idag har.

Har du tips på kända bosniska kvinnor som borde få mer uppmärksamhet? Tipsa mig gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.