Historia

5 kända bosniska kvinnor: Del 3 Suada och Olga – första civila offren i belägringen av Sarajevo

Ett tag sedan kom jag över en bok som jag redan vid första anblick visste skulle bli min favoritbok, boken #zenebih. En unik bok som beskriver några av de mest framstående, imponerande och inspirerande kvinnorna från Bosnien och Hercegovina. 

Kända bosniska kvinnor är det inte gott om, så för mig är det viktigt att lyfta fram några av de kvinnor som borde få mycket mer plats i vår historiebeskrivning. Då boken # zenebih enbart finns tillgänglig på bosniska kommer jag då och då, med författarnas tillåtelse och uppmuntran, skriva om dessa kvinnors otroligt spännande livshistorier.

För att kicka igång så kommer jag att under 5 dagar skriva jag om 5 olika kvinnor. I del 3 kommer jag dessutom att uppmärksamma två kvinnor, de första civila offren i Sarajevo, Suada och Olga.

Suada och Olga – de första civila offren i belägringen av Sarajevo

5 april 1992. Kriget i Bosnien och Hercegovina sprider sig och med stormsteg närmar sig Sarajevo. För att visa sitt missnöje och motstånd samlas Sarajevo-borna i en stor antikrigsdemonstration. Demonstrationen skingras när ljudet av krypskyttarnas skott hörs. Suada och Olga skadas och dör samma dag. De blir de första civila offren i Sarajevo.

24-åriga Suada Dilberovic och 34-åriga Olga Sucic är två helt vanliga unga kvinnor. Precis som 100 000-tals andra Sarajevobor deltar i de fredliga antikrigsdemonstrationerna 5 april 1992.

5 kända bosniska kvinnor: Del 3 Suada och Olga - de första civila offren i belägringen av Sarajevo
Illustration av Suada och Olga som demonstrerar. På skylten står det ”Detta är Sarajevo, vi vill ha fred”
Illustration: Senka Music

Oväntat öppnas eld mot demonstranterna och krypskyttar börjar skjuta rakt in i folkmassan. Vid Vrbanja bron faller de två första civila offren -Suada och Olga. Suada avlider på plats medan Olga blir hämtad av ambulans, tyvärr avlider hon på vägen till sjukhuset.

Belägringen av Sarajevo

Dagen efter, 6 april 1992, startar belägringen av Sarajevo. Den kommer att bli den längsta belägringen i modern historia. 1425 dagar.

Suada och Olga begravs 8 april 1992. På Suadas begravning kommer hundratals människor medan på Olgas närvarar endast hennes närmaste. Under en långt tid anses Suada som Sarajevos första civila offer medan man mer sällan nämner Olga.

Suada och Olgas bro

Efter krigets slut får Vrbanja bron namnet ”Suada Dilberovics bro” och det ska dröja 3 år tills den döps om till ”Suada Dilberovic och Olga Sucic bron”. Än idag hedras dessa två kvinnor. 5 april varje år lägger Sarajevoborna blommor vid deras bro för att minnas dessa två och en mångfald andra som helt i onödan förlorade sina liv.


Tidigare inlägg från 5 kända bosniska kvinnor på 5 dagar

Del 1
Rifka Riki Levi
-Bosnien och Hercegovinas första professionella ballerina


Del 2
Sevala Zildzic-Iblizovic
-första muslimska kvinnliga läkaren i BiH


Bakgrunden till 5 dagar med 5 kända bosniska kvinnor:

I samma sekund som jag upptäckte boken #zenebih så tog jag reda på allt som gick att hitta om boken och dess författare och ytterligare några sekunder senare hade jag skickat iväg ett mail till författarna och bett om en intervju. Till min enorma glädje tackade de ja och resultatet kan du läsa här. Vill du ha en alldeles egen bok så kan du köpa den här.

Här finns mer information om boken och dess författare, på engelska.

Mina mailkonversationer med författarna fortsatte och likaså gjorde min utforskning av deras bok. Jag blev så inspirerad av alla berättelser men kände samtidigt en sorg över att boken enbart fanns tillgänglig på bosniska. Därför bad jag författarna om tillåtelse att översätta deras berättelse och hjälpa dem på traven att nå ut till en ännu bredare publik. De blev glada över min fråga och uppmuntrade mig att fortsätta. Så med deras välsignelse kommer jag att då och då skriva om dessa kvinnor som förtjänar ett så mycket större utrymme i historien än de idag har.

Har du tips på kända bosniska kvinnor som borde få mer uppmärksamhet? Tipsa mig gärna!

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.