Historia

5 kända bosniska kvinnor: Del 5 -chefredaktören Vildana Selimbegovic

Ett tag sedan hittar jag en bok som jag redan vid första anblick vet kommer bli min favoritbok, boken #zenebih. En unik bok som beskriver några av de mest framstående, imponerande och inspirerande kvinnorna från Bosnien och Hercegovina.

Kända bosniska kvinnor är det inte gott om, så för mig är det viktigt att lyfta fram några av de kvinnor som borde få mycket mer plats i vår historiebeskrivning. Då boken # zenebih enbart finns tillgänglig på bosniska kommer jag då och då, med författarnas tillåtelse och uppmuntran, skriva om dessa kvinnors otroligt spännande livshistorier. 

För att kicka igång så kommer jag att under 5 dagar skriva jag om 5 olika kvinnor. I sista delen skriver jag om den modiga journalisten och chefsredaktören Vildana Selimbegovic.

Vildana Selimbegovic

Modig, skarp och smart är ord som nästan är otillräckliga för att beskriva journalisten och chefredaktören Vildana Selimbegovic. Orädd rapporterade hon om den bosniska arméns strider och lika orädd antog hon utmaningen att bli Bosnien och Hercegovinas första kvinnliga chefredaktör.

Vildana föds i Travnik och som ung älskar hon att läsa texter publicerade i den Belgradska tidningen NIN. Kärleken till språket och skrivandet gör att hon beslutar sig för att studera journalistik på universitetet i Sarajevo. Studierna avslutar hon 1987 och 2 år senare påbörjar hon sin journalistiska karriär. Första jobbet blir som reporter på Sarajevos kvällstidning.

Efter ett tag får hon, som yngsta reportern någonsin, möjligheten att skriva om politiska händelser. Detta leder till att hon i ett och ett halv år följer och rapporterar om fackliga strejker.

Vid frontlinjen

Under kriget i Bosnien och Hercegovina, 1992 och framåt följer hon den bosniska armén och rapporterar direkt från frontlinjen. Under den här perioden skriver hon cirka 1000 artiklar från olika delar av Bosnien och Hercegovina.

1994 börjar hon att arbeta för den oberoende tidningen Dani och blir, 1999, chefredaktör för tidningen och den första kvinnan i denna position efter BiH: s självständighetsförklaring.

Prisad chefsredaktör

Sedan 2008 arbetar Vildana som chefredaktör för Oslobodjenje, den äldsta dagstidningen i BiH. Tidningen har fått ett antal utmärkelser under hennes ledning.

Illustration: Enida Delimustafić

Vildanas engagemang i journalistiken har bidragit till att kvinnor tas mer på allvar inte bara som journalister utan även inom den redaktionella verksamheten. Genom hårt arbete och integritet har hon visat journalister kan nå professionell framgång, oavsett om de är män eller kvinnor. Tack vare sina höga tjänster har hon även bidragit till ökad synlighet och representation av kvinnor som arbetar med journalistik, någonting som också har bidragit till ökad jämställdhet inom kåren.Tidigare inlägg från 5 kända bosniska kvinnor på 5 dagar

Del 1 
Rifka Riki Levi
-Bosnien och Hercegovinas första professionella ballerina

Del 2
Sevala Zildzic-Iblizovic -första muslimska kvinnliga läkaren i BiH


Del 3
Suada och Olga
-de första civila offren i belägringen av Sarajevo


Del 4
Bahrija Nuri Hadzic
världskända operasångerskan


Bakgrunden till 5 dagar med 5 kända bosniska kvinnor:

I samma sekund som jag upptäcker boken #zenebih så tar jag reda på allt som går att hitta om boken och dess författare. Ytterligare några sekunder senare har jag skickat iväg ett mail till författarna och bett om en intervju. Till min enorma glädje tackar de ja och resultatet kan du läsa här. Vill du ha en alldeles egen bok så kan du köpa den här.

Här finns mer information om boken och dess författare, på engelska.

Mina mailkonversationer med författarna fortsätter och likaså gjorde min utforskning av deras bok. Jag blir så inspirerad av alla berättelser men känner samtidigt en sorg över att boken enbart finns tillgänglig på bosniska. Därför ber jag författarna om tillåtelse att översätta deras berättelser och hjälpa dem på traven att nå ut till en ännu bredare publik. De blir glada över min fråga och uppmuntrar mig att fortsätta. Så med deras välsignelse kommer jag att då och då skriva om dessa kvinnor som förtjänar ett så mycket större utrymme i historien än de idag har.

Har du tips på kända bosniska kvinnor som borde få mer uppmärksamhet? Tipsa mig gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.