Historia

5 kända bosniska kvinnor: Del 1 ballerinan Rifka Riki Levi

Ett tag sedan kom jag över en bok som jag redan vid första anblick visste skulle bli min favoritbok, boken #zenebih. En unik bok som beskriver några av de mest framstående, imponerande och inspirerande kvinnorna från Bosnien och Hercegovina.

Boken #zenebih handlar om kända bosniska kvinnor och är skriven av Amila, Masha och Hatidza
Foto: Imrana Kapetanović

I samma sekund så tog jag reda på allt som gick att hitta om boken och dess författare och ytterligare några sekunder senare hade jag skickat iväg ett mail till författarna Masha Durkalic, Hatidza Gusic och Amila Hrustic Batovanja och bett om en intervju. Till min enorma glädje tackade de ja och resultatet kan du läsa här. Vill du också läsa om kända bosniska kvinnor? Du kan köpa din alldeles egna bok här!

Här finns mer information om boken och dess författare, på engelska.

Mina mailkonversationer med författarna fortsatte och likaså gjorde min utforskning av deras bok. Jag blev så inspirerad av alla berättelser men kände samtidigt en sorg över att boken enbart fanns tillgänglig på bosniska. Därför bad jag författarna om tillåtelse att översätta deras berättelse och hjälpa dem på traven att nå ut till en ännu bredare publik. De blev glada över min fråga och uppmuntrade mig att fortsätta. Så med deras välsignelse kommer jag att då och då skriva om dessa kvinnor som förtjänar ett så mycket större utrymme i historien än de idag har.

Boken #zenebih handlar om känska bosniska kvinnor och är skriven av
Foto: Imrana Kapetanović

sSå för att kickstarta kommer här 5 inlägg, 5 dagar i rad, om några kända bosniska kvinnor! Del 1 handlar om Bosnien och Hercegovinas första professionella ballerina!

Rifka Riki Levi (1907 – 1968)

Rifka Riki Levi (1907 – 1968) var Bosnien och Hercegovinas första professionella ballerina. Född i Sarajevo som yngst av fem syskon i en enkel men väldigt modern familj. Familjen lät inte gamla könsmönster stoppa dem från att göra sådant som de älskade. Riki upptäckte dansen i ung ålder och satte upp shower som hennes familj fick titta på.

Under en dansuppvisning 1919 blev hon upptäckt av den judiska kulturföreningen Benevolencija som uppmuntrade henne att bli medlem i föreningen och gav henne möjligheten att uppträda i större sammanhang. Tack vare hennes talang och hårda arbete kommer hon in på balettskolan i Zagreb.

Balett i Belgrad

Efter några år i Zagreb och Wien hamnar hon slutligen i Belgrad och dess stadsteater, hon dansar för dem mellan 1923 – 1927 för att därefter bli solo ballerina. Hennes talang är uppenbar och hon skickas till Paris för att studera klassisk rysk balett.

Tyvärr skadar hon foten 1935 när hon ramlar under en föreställning av Svansjön. Istället för att gå av scen fortsätter Riki att dansa ända tills hon svimmar och måste bäras ut från scenen.

Riki lämnar dansen

Trots några år till av balett och föreställningar blir Rikis skada inte bättre, tvärtom blir smärtan så outhärdlig att hon tvingas att lämna dansen. Andra världskrigets ankomst tvingar Riki till en mindre ort i Serbien där hon på grund av sin judiska härkomst lever under det falska namnet Milica Marusic.

Efter krigets slut återvänder hon till Belgrad och 1957 flyttar hon inte bara iffrån Beograd utan även från Europa. Hon beger sig till New York där hon bor till sin död 1968.

1992 är det premiär för baletten ”Regnets doft på Balkan”, det är Rikis systerdotter som har skrivit baletten som baseras på Rikis unika och spännande livshistoria. 

Rikis talang och karisma gjorde henne känd i hela Europa. Särskilt älskad vad hon i Belgrad där hon uppträdde under många år och blev hela stadens älskling.

Kända bosniska kvinnor. Rifka Riki Levi (1907 - 1968)

Illustration: Sanela Husic Musabasic