Krönikor

Sarajevos barn strejkar för klimatet

För ett år sedan satt Greta Thunberg ensam framför Sveriges Riksdag i Stockholm. Bredvid henne fanns en enkel skylt av papp, på vilken det stod ”Skolstrejk för klimatet”. Idag har hon en hel rörelse bakom sig, en rörelse som ingen hade kunnat förutspå för ett år sedan.

Barn från hela världen har ställt upp bakom Greta och visat oss vuxna vad som faktiskt är viktigt. I ett land som Bosnien och Hercegovina är miljön särskilt viktig att tänka på, även om det är svårt med tanke på alla utmaningar som landet har vad gäller demokrati, arbetslöshet och fattigdom så får inte heller miljön glömmas bort. Bosnien och Hercegovina har idag stora problem med luftföroreningar. Enligt UNICEF är Sarajevo på 12:e plats i Europa på listan över de mest luftförorenade städerna. 100 000 barn lever i Bosnien och Hercegovinas mest förorenade städer: Sarajevo, Tuzla, Zenica, Lukavac and Kakanj.

Avfall och hanteringen av denna är ett annat enormt problem i Bosnien och Hercegovina. Landet är känd för sina vackra floder, men tyvärr har dessa använts som en slags enorm soptunna. Detta har resulterat i att bland annat floden Drina idag är full av skräp.

En av orsakerna till problemen är att BiH:s nationella administrativa system inte fungerar, landet har fortfarande långt kvar till ett adekvat miljötänk.

Så att se de här fantastiska ungdomarna som protesterar och visar sitt missnöje på Sarajevos gator är så härligt hoppingivande. Jag tycker att de är så fruktansvärt modiga och hoppas att de vuxna vågar vara lika modiga och tar problemet på allvar.

Foto: N1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.