Kultur

Vem är Amel Tuka? En liten historia om en desto större idrottsman

Om du är något så när intresserad av friidrott så har du med högsta sannolikhet hört talas om stjärnskottet Amel Tuka, från såklart Bosnien och Hercegovina.

En gympalektion var början på karriären

Född 1991 i Kakanj, Bosnien och Hercegovina är Amel idag en av BiH:s mest kända atleter. Hans stora intresse var fotboll men blev uppmuntrad av sin idrottslärare att delta i ett 400-meterslopp. Han tog inte detta på särskilt stort ansvar utan kom till loppet direkt från en basketmatch som han hade spelat med sina vänner.

Tid för ombyte fanns inte så han sprang loppet i mycket enkla träningskläder och skor, trots det sprang han loppet på 50 sekunder och överraskade både sig själv och sin lärare. Kort därefter blev han rekryterad av idrottsklubben Atletski klub Zenica och började träna löpning seriöst.

Efter några år börjar Amel istället att specialisera sig på 800-meterslopp och 2012 gör han sin första insats på ett större mästerskap; han representerar Bosnien och Hercegovina på europamästerskapet i Helsinfors, Finland. Han gör personbästa på 1.48.31 i kvalifikationsloppet men i semifinalen går det sämre, med 1.51.14 hamnar han på sista plats.

Från BiH till Italien

För Amel blir detta en dyr läxa, han återvänder dock till nästa mästerskap, också i Finland, och där vinner han sin första internationella medalj och sätter ett nytt nationellt rekord på 1.46.29. Under detta mästerskap upptäcks han av den kända italienska tränaren Gianni Ghidini och flyttar inom kort till Verona.

Världsmästerskap i Doha

Härifrån är hans karriär spikrak, efter ett antal personliga rekord, nationella rekord och flera internationella medaljer är han idag inte bara en av BiH:s främsta löpare utan och också världens. 2015 tog han brons i Peking på 800-meter och blev Bosnien och Hercegovinas första medaljör vid ett världsmästerskap i friidrott.

Hans senaste medalj är från årets världsmästerskap i Doha där han sprang 800m på 1.43.47 och med det vann en silvermedalj.

Amel efter att ha vunnit silver i Doha

Foto: IAAF
Källor: IAAF.org och Wikipedia.org

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.