Historia

5 kända bosniska kvinnor: Del 2 Sevala Zildzic-Iblizovic -första muslimska kvinnliga läkaren i BiH

Ett tag sedan kom jag över en bok som jag redan vid första anblick visste skulle bli min favoritbok, boken #zenebih. En unik bok som beskriver några av de mest framstående, imponerande och inspirerande kvinnorna från Bosnien och Hercegovina. En av dem är läkaren Sevala Zildzic -Iblizovic.

Kända bosniska kvinnor är det inte gott om, så för mig är det viktigt att lyfta fram några av de kvinnor som borde få mycket mer plats i vår historiebeskrivning. Då boken # zenebih enbart finns tillgänglig på bosniska kommer jag då och då, med författarnas tillåtelse och uppmuntran, skriva om dessa kvinnors otroligt spännande livshistorier. För att kicka igång så kommer jag att under 5 dagar skriva jag om 5 olika kvinnor.

Här kan du läsa del 1 av 5 som handlar om Bosnien och Hercegovinas första professionella ballerina!

Foto: Imrana Kapetanović

Sevala Zildzic-Iblizovic – Bosnien och Hercegovinas första muslimska, kvinnliga läkare

I en tid då de flesta kvinnor i nuvarande Bosnien och Hercegovina vanligtvis inte studerade, och ännu mindre blev läkare, så var Sevala Zildzic-Iblizovic annorlunda, hennes föräldrar inte bara uppmuntrade henne utan de insisterade på att även hon skulle få en utbildning.

Sevala föddes 1903 i Sarajevo och 1919 försöker hon skriva in sig på pojkgymnasiet. Skolan godkänner inte hennes ansökan och med föräldrarnas stöd kontaktar hon istället dåvarande reis-ul-uleme (titel för religiös ledare) Dzemaludin Causevic. Hon ber om hans tillåtelse att studera och till hennes, och hennes familj, stora glädje får hon ett positivt besked.

Med det beskedet blev hon den första muslimska flickan att studera på en skola med enbart pojkar. Sevalas historia hittills är inte enbart framgång, under skolgången blev hon mobbad av pojkarna på skolan som till och med kastade sten på henne.

Blev mobbad i skolan

Det gick så långt att hennes pappa skjutsade henne till och från skolan varje dag. På grund av Sevalas skolgång blev även hennes familj utsatt för omgivningens fördomar och mobbing, bland annat så nekade de lokala butiksinnehavarna hennes mamma Aisa att köpa deras matvaror.

Men Sevala kämpar på och 1925 skriver hon in sig på läkarutbildningen i Zagreb och avslutar dem med gott resultat 1931. Under den här tiden träffar hon filosofistudenten Muhamed Iblizovic som hon blir kär i och senare också gifter sig med. Muhamed blir inspirerad av Sevala och beslutar sig för att byta studieinriktning till medicin.

Sevala blir en världsnyhet

Nyheten om den första muslimska kvinnliga läkaren och det intelektuella gifta paret når även USA och New York Times skriver om Sevala och Muhamed.

Sevala ägnade resten av sitt liv åt att bota kvinnor och barn från diverse åkommor. Hon var även en engagerad aktivist som kämpade emot patriarkala system och för att kvinnor genom utbildning skulle bli mer självständiga.

2002 gav bosniska posten ut ett frimärke med Sevalas bild och en gata i Sarajevo bär hennes namn.

Kända bosniska kvinnor, Sevala Zildzic-Iblizovic, första muslimska kvinnliga läkaren.

Illustration: Vanja Lazic

Bakgrunden till 5 dagar med 5 kända bosniska kvinnor:

I samma sekund som jag upptäckte boken #zenebih så tog jag reda på allt som gick att hitta om boken och dess författare och ytterligare några sekunder senare hade jag skickat iväg ett mail till författarna och bett om en intervju. Till min enorma glädje tackade de ja och resultatet kan du läsa här. Vill du ha en alldeles egen bok så kan du köpa den här.

Här finns mer information om boken och dess författare, på engelska.

Mina mailkonversationer med författarna fortsatte och likaså gjorde min utforskning av deras bok. Jag blev så inspirerad av alla berättelser men kände samtidigt en sorg över att boken enbart fanns tillgänglig på bosniska. Därför bad jag författarna om tillåtelse att översätta deras berättelse och hjälpa dem på traven att nå ut till en ännu bredare publik. De blev glada över min fråga och uppmuntrade mig att fortsätta. Så med deras välsignelse kommer jag att då och då skriva om dessa kvinnor som förtjänar ett så mycket större utrymme i historien än de idag har.

Har du tips på kända bosniska kvinnor som borde få mer uppmärksamhet? Tipsa mig gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.