Krönikor

Fata Orlovic vinner kampen om sitt hem -efter 20 år

I somras åkte jag och Jocke till Srebrenica och Potocari för allra första gången. Jag måste erkänna att jag, 2 månader efter, fortfarande inte har smält intrycken från detta besök. Av den anledningen har jag inte heller kunnat förmå mig själv att skriva om det. Däremot så finns en sidohistoria som måste berättas. Historien om Fata Orlovic.

På väg tillbaka till Sarajevo från Srebrenica fick vi syn på någonting märkligt. Ett vanligt hus med en enorm kyrka i trädgården. Jag vet att det förekommer många knasigheter på Balkan men, även på Balkan är detta en konstig syn. Innan vi hinner åka förbi huset så passar jag på att fråga vår guide om det. Det är då jag för första gången får höra historien om Fata Orlovic.

Fata, från Konjevic Polje, är en vanlig kvinna. Hon är gift och har 7 barn. Och precis som tusentals andra kommer hennes liv att förändras helt på grund av det kommande kriget.

Under kriget på 1990-talet drabbades området runt Srebrenica i BiH väldigt hårt. Tusentals människor dog genom avrättning och begravdes i massgravar. De som överlevde tvingades ifrån sina hem. Så även Fata Orlovic. Hennes man och 22 andra släktingar dog men Fata lyckades fly med barnen.

Kyrka i trädgården

Få valde att återvända, av förståeliga skäl, men en av dem som ville tillbaka till sitt hem var Fata. Tillsammans med sina 7 barn återvände Fata till Konjevic Polje, som nu låg i den nya bosniska entiteten Republika Srpska. 5 år hade hon inte sett sitt hem och när de äntligen var framme fick de en chock. Huset var borta och istället låg det en kyrka där.

Fata förklarade direkt att hon inte hade någonting emot kyrkor eller kristendom, men hennes egendom var hennes och kyrkan skulle bort. I intervjuer säger Fata att hade de byggt en moské så hade hon aldrig satt fot i den. Det handlar inte om religion, det handlar om respekt. Det handlar om att detta är hennes hem och privata egendom. Där och då inledde hon en kamp som skulle ta henne 20 år att vinna.

Fatas kyrka blir kvar

Trots många och långa strider med myndigheter, hot och trakasserier gav Fata aldrig upp. 2007 kunde hon dock skymta ett litet ljus i tunneln, regeringen i Republika Srpska gick till slut med på att flytta på kyrkan från hennes trädgård. Vid flera tillfällen erbjöds hon pengar för att låta kyrkan vara kvar, men hon avböjde varje gång.

Åren gick men Fatas kyrka, som den humoristiskt kom att kallas, stod kvar. Fata tog ännu en gång upp den juridiska processen och 2010 fick Fata rätten på sin sida. Kyrkan skulle nu flyttas. Men inte heller denna gång implementerades beslutet.

EU-domstolen dömer till Fatas fördel

Fatas drev sitt fall ända upp till EU-domstolen (ECHR) och i tisdags föll domen: Bosnien och Hercegovina har 3 månader på sig att se till att kyrkan inte står kvar i Fatas trädgård.

En lycklig Fata säger att rättvisan har vunnit och att hon hoppas att hon får leva tillräckligt länge för att njuta av sin trädgård -utan kyrkan.

Källor: https://balkandiskurs.com/en/2018/02/21/long-journey-home-fata-orlovic/ Text om Fata skriven av hennes barnbarn Amela Orlovic
http://balkans.aljazeera.net/video/fata-orlovic-o-presudi-pravda-je-dosla
https://www.aa.com.tr/en/europe/eu-court-rules-to-demolish-illegal-church-in-bosnia/1599150#
Foto: Al Jazeera Balkans

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.