Okategoriserade

Hur jag spenderade semestern i Bosnien och Hercegovina

Börjar det bli dags att planera årets semester? Om idéerna tryter så kommer här en sammanfattning av min semester 2019 i Bosnien och Hercegovina. Se det som en buffé och välj de bitar som lockar!

Likt alla efterkrigsår, för det är så bosnierna räknar tid ”före och efter kriget”, åkte jag till Bosnien på sommarsemestern. 2019 hade jag dock lite andra glasögon på mig. Ett annat perspektiv. Istället för att enbart fokusera på att träffa släkt och vänner så ville jag i högre utsträckning även att utforska hemlandet.

Min sambo (eller fästman är det nu, jag vet -så kul!!) Joachim och jag spenderade exakt 14 dagar i BiH i år. Under dessa dagar försökte vi klämma in så många härliga dagar med utflykter som möjligt och vilken semester det blev! Vi har vandrat på berget Vlasic, strosat runt i Sarajevos mysiga gränder, ätit massvis med pannkakor, cevapi och vattenmelon och vi har badat vid vattenfallet Kravice. Kanske hittar du någonting som passar dig?

Mostar

Dag 1: Visoko och pyramiderna

Så fort vi landade i Sarajevo var det dags för första utflykten. Eftersom vi hade bil så var det smidigt att ta sig från Sarajevo till Visoko. Där besökte vi först staden Visoko och alla dess sevärdheter, åt makalöst god lunch på ett enkelt ställe och ägnade sedan eftermiddagen åt arkeologi, mysticism och New Age. Vi besökte nämligen berget Visocica som vissa hävdar är en pyramid, den äldsta i världen och med helande krafter.

Visoko med ”pyramiden” i bakgrunden
Ingång till tunnlarna under ”pyramiden”

Läs mer om Visoko:
http://mittbosnien.se/2019/04/07/pyramider-i-bosnien/
http://mittbosnien.se/2019/08/14/visoko-och-de-bosniska-pyramiderna/

Dag 2: Bugojno och Eko-Center Semesnica

Bugojno är inte en turistort men det är en väldigt charmig stad med riktigt bra shopping och bra matställen. Så vi beslöt oss för att åka dit över dagen och tur var det. Vi shoppade en massa snygga skor, kollade på möbler och åt en härlig lunch på restaurangen Start. Vädret var inte det roligaste den dagen så efter lunch åkte vi vidare.

Bugojno
Söt fontän i Bugojno

På eftermiddagen körde vi hemåt mot Jajce men gjorde ett kort stop på Ekobyn Semesnica, vi hade gärna velat stanna där längre men vädret var inte det bästa och vi var ganska trötta. Men det lilla vi såg av ekobyn gjorde att vi bestämde oss för att försöka åka tillbaka dit. Nu i efterhand kan jag önska att vi stannade där en stund längre för vi åkte inte tillbaka dit något mer.

Ekobyn Semesnica
Ekobyn Semesnica

Dag 3: Sipovo-Kupres

En av mina absoluta favoritminnen är när Jocke och jag åkte till Sipovo för att äta lunch hos Dedo, en mysig restaurang med ”hemma-hos-känsla” och kanske den godaste fisken jag ätit. Efter lunchen fortsatte vi äventyret genom att först åka till floden Plivas källa och därefter bila från Sipovo till Kupres, längs med krokiga väger och vyer som tagna ur en sci-fi film.

Dedos fiskrestaurang i Sipovo
Vacker väg mot Plivas källa
Plivas källa
Bilvägen från Sipovo – Kupres

Läs mer om Sipovo – Kupres:
http://mittbosnien.se/2019/09/01/bila-i-bosnien-och-hercegovina-fran-sipovo-till-kupres/

Dag 4: Jajce

Under nästa hela vistelsen bodde vi i Jajce och utgick därför också därifrån när vi skulle göra olika utflykter, men Jajce i sig är ju så klart värt ett besök. Den här dagen ägnades därför åt min hemstad, och tro det eller ej men även här fanns platser och museum som jag inte hade besökt tidigare.

Jajce
En lite dans i Omerbegs hus i Jajce

Läs mer om Jajce:
http://mittbosnien.se/2019/05/12/5-saker-att-gora-i-jajce-bosnien-och-hercegovina/
http://mittbosnien.se/2019/06/29/teaterfestival-i-jajce-idag/

Dag 5: Travnik och Vlasic

Vi vaknade tidigt en dag och begav oss mot först Vlasic för en naturupplevelse och därefter till Travnik för en mer kulturell stadsupplevelse.

Skiresort på berget Vlasic
Travnik

Läs mer om Travnik:
http://mittbosnien.se/2019/08/22/vlasic-och-travnik-en-dagsutflykt-som-bjuder-pa-bade-natur-och-stad/

Dag 6: Jajce

Förutom att vara en historisk stad så är Jajce också känd för sin natur med berg och sjöar. Den här dagen tog vi det bara lugnt på Brana, solade och badade. Vi tog även en promenad till Jezero där vi åt pannkakor och myste med mamma och pappa.

Brana

Läs mer om Jajce:
http://mittbosnien.se/2019/10/15/5-medeltida-slott-i-bosnien-och-hercegovina/

Dag 7: Kravice Pocitelj Buna

Trots turistigt så ville jag väldigt gärna se vattenfallet Kravice i södra BiH, mitt övriga resesällskap är inte särskilt svåra att övertala så plötsligt satt vi i bilen alla fyra på väg mot Kravice, Mostar, Jablanica och Konjic.

Kravice var vackert att se och en häftig upplevelse, men det var väldigt mycket folk där så det var svårt att slappna av och bara njuta. Vi fick dock tillfälle att bada nära vattenfallet, vilket så klart var det bästa!

På vägen mot Bunas källa åkte vi förbi Pocitelj där man kan se många häftiga byggnader i osmansk stil från ca 1500-talet. Det var varmt när vi var där och därför lite kämpigt med all sten runt en, men så värt besöket. Dels häftigt med själva komplexet men utsikten var inte heller att leka med.

Slutligen avslutade vi den här dagen med ett besök vid floden Bunas källa innan vi begav oss till Mostar och vårt hotell.

Vattenfallet Kravice
Pocitelj
Floden Bunas källa

Läs mer om Mostar:
http://mittbosnien.se/2019/09/03/tips-pa-boende-i-mostar-huset-muslibegovic/

Dag 8: Mostar Jablanica Titos bunker

Det är svårt att utnämna en plats i BiH som den mest sevärda, men skulle jag göra det så hade Mostar haft en topp-placering. Kanske särskilt då jag är väldigt historieintresserad och den här staden bara osar historia. Vi gick runt i Mostar på förmiddagen och åkte sedan mot Konjic, för strax utanför den lilla staden finns Titos underjordiska bunker. Förr en av de mest välbevarade hemligheterna och idag ett museum.

Tunnels som leder till Titos bunker
Inne i Titos bunker

Läs mer om Titos bunker:
http://mittbosnien.se/2020/02/21/ark-d-0-titos-underjordiska-bunker/

Dag 9-10:  Jajce

Sista dagen i Jajce gick i familjens tecken, vi badade på Brana, träffade släktingar och avslutade dagen med att titta på solnedgången från balkongen. En lugn men ändå, minnesvärd dag.

Härlig utsikt från mamma och pappas hus i Jajce

Dag 10-14: Sarajevo och Srebrenica

De sista dagarna på semestern spenderade vi i Sarajevo. Vi strosade runt i Bascarsija, åkte linbanan till OS-byn, gick en guidad stadstur, åt och fikade en massa gott.

Sarajevos linbana

Jocke hade redan tidigt bestämt att han ville åka till Srebrenica medan jag var lite mer skeptiskt. Jag tyckte att det kändes jobbigt men samtidigt höll jag med om att det var viktigt. Vi beslöt oss att inte åka på egen hand utan åkte med turistbyrån Spirit Tours, vi var fyra personer som åkte tillsammans en guide. Resan blev så klart oerhört tung, men jag är glad att vi gjorde det.

Srebrenica

Vår allra sista dag i BiH spenderade vi i Bascarsija, köpte små presenter till familjerna hemma, och på grund av värmen valde vi till slut att bara sätta oss på ett fik och samla intrycken från resan innan det var dags att bege sig mot flygplatsen och Stockholm. 

Floden Miljacka i Sarajevo
Bascarsija i Sarajevo
Mysigt café som tidigare varit ett skomakeri

Läs mer om Sarajevo:
http://mittbosnien.se/2019/11/15/en-dag-i-sarajevo-tips-pa-aktiviteter-och-restauranger/
http://mittbosnien.se/2019/04/19/historiens-mest-ironiska-monument/

Den här semestern är jag glad för att jag fick lära känna mitt hemland lite bättre men framförallt kommer jag minnas alla fina, roliga, irriterande, knasiga och kärleksfulla stunder med mina nära och kära. Tack mamma, pappa och Jocke för att ni ställde upp på alla mina knasigheter hela sommaren!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.