Jajce

Teaterfestival i Jajce, idag!

Idag börjar Jajces teaterfestival ”Pozorisne igre BiH”. På något sätt lyckas jag alltid planera in min semester i Bosnien så att jag missar detta event, och 2019 är inget undantag. Kanske får jag till det nästa år?

Teaterfestivalen i Jajce hölls för allra första gången redan 1971 och var då en av de större festivalerna i dåvarande Jugoslavien. Festivalen blev en återkommande händelse i staden fram till 1990. År 2002 återupptogs festivalen och har sedan dess hållits varje år. I år varar festivalen mellan 29 juni och 7 juli.

Innan festivalen skickar teatergrupper in sina bidrag och därefter väljer en jury ut vilka som kommer att få en finalplats och möjligheten att spela upp sin föreställning under festivalen. I år var det 18 föreställningar som nominerades och följande 6 har fått en finalplats:

  • ”Karolina Nojber” författare Nebojša Romčevića, regissör Kokana Mladenovića (Folkets teater RS Banja Luka)
  • ”Hasan Kaimijes sista kärlek” författare Derviš Sušića, regissör Gorana Damjanca (Folkets teater Tuzla)
  • ”Kaninhålet” författare David Lindsay-Abaire, regissör Lajla Kaikčije (Kroatiska folkets teater Mostar)
  • ”Pink moon” författare Darijo Bevand, regissör Saša Peševskog (Bosniska folkets teater Zenica)
  • ”Minns du Doli Bel” författare Abdulah Sidrana, regissör Kokan Mladenovića (Kammarteatern 55 Sarajevo)
  • ”Mirišu li jorgovani u New Yorku” författare Miodrag Žalice, regissör Alen Šimića (Folkets teater Tuzla)

En professionell jury beståendes av skådespelerskan Hasija Boric, dramaturgen och författaren, Ljubica Ostojic samt skådespelerskan Tina Laco kommer att välja ut vinnaren bland de 6 tävlanden. Även folket kommer att få chansen att säga sitt genom sin egen jury som består av Igor Lacic, Emsada Leko, Iva Ladan, Pasaga Hodzic och Andrea Radovac. Totalt kommer alltså 2 vinster att delas ut.

Festivalen kommer att öppnas med att den kända skådespelaren Vlado Kerosevic blir tilldelad Jajce stads nyckel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.