bosnier i sverige BHUF
Intervjuer och samtal

Bosnier i Sverige -ny bloggserie!

Idag startar min bloggserie Bosnier i Sverige! I den här serien kommer jag att lyfta fram, yes you guessed it -Bosnier i Sverige! Mer konkret kommer jag att skriva om  föreningar, företag, stiftelser med en koppling till BiH och även intervjua personerna bakom. Det här ska bli så spännande! 


Inför ett tidigare blogginlägg behövde jag information om bosnier i Sverige så jag började så klart med att googla. Finns det något annat sätt att börja sin informationssökning på? Resultatet blev väldigt roligt att läsa, här är några exempel på rubriker:

Unga bosnier pluggar vidare i högre utsträckning
Bosnier bäst på Svenssonliv
Bosniers integration sticker ut -gåta för forskare

Men vilka är dessa bosnier som är välutbildade svenssons med villa, Volvo och vovve? Hur lyckades de komma in i det svenska samhället så smidigt att till och med forskare blir förbryllade? Jag, precis som ekonomiprofessorn, Jan Ekberg, ser gärna fler studier på området, men till dess så nöjer jag mig med en hemmasnickrad, egenkomponerad och totalt ovetenskaplig undersökning som jag genomför genom intervjuer och samtal.

Under min tid i BHUF med Azra och Elvisa

75 000 bosnier i Sverige

Vi är drygt 75 000 bosnier i Sverige, ändå reagerar jag varje gång jag ser ett bosniskt namn i media. Oavsett om det handlar om en plats i Riksdagen, i någon styrelse eller Paradise Hotell så blir jag alltid lika spänd på att få läsa mer. Jag blir stolt när det går bra för dem, jag delar deras sorg när det inte gör det. Det är nog egentligen inte så konstigt eller särskilt unikt för en folkgrupp som inte lever i sitt hemland, men oavsett så är det väldigt fint.

Sen måste det ju så klart också sägas att vi är väldigt snabba på att kritisera varandra och att inte komma överens, men återigen, inte heller det är särskilt unikt.

Eftersom det tillför mig så mycket glädje och stolthet och då jag vet att många känner likadant så vill jag bidra till lyfta fram alla dessa människor och organisationer så att de kan fortsätta inspirera.

Delar av BHUF:s styrelse -Zlatan, jag, Irma B och Azra

Ny bloggserie -nervöst men spännande!

Jag måste erkänna att jag är lite nervös inför den här serien, det är mycket research som ska göras, många personer som ska intervjuas och massor med text som ska skrivas. Men nervositeten botas ändå med viljan att visa upp den skatt som bosnier-svenskar har skapat och att se till att den inte faller i glömska. Se till att den finns en plats där vi samlar alla dessa skatter.

Elvisa och jag representerar BHUF på en av många kulturevenemang

En skatt som jag, i tidig ålder, fick tillgång till är det bosniska föreningslivet i Sverige. Jag växte i princip upp med den bosniska föreningen i Skillingaryd och framför allt med Bosnisk Hercegovinska Ungdomsförbundet (BHUF). Ungdomsförbundet och alla de människor som jag lärde känna under den här perioden har verkligen en särskild plats i mitt hjärta.

Därför ligger det så klart närmast till hands (och till hjärtat) att inleda den här serien med detta fantastiska ungdomsförbund och en intervju med två ledamöter från förbundsstyrelsen. OM BHUF och mina erfarenheter från organisationen får ni läsa i ett eget inlägg inom kort!

Bloggserien kommer du att kunna följa här på bloggen under ”Intervjuer och samtal” under taggen Bosnier i Sverige. På Facebook och Instagram kan du följa den genom #bosnierisverige.

Jag tar tacksamt emot tips på organisationer och företag som ni tycker ska intervjuas!

BHUF:s styrelse och generalsekreterare på årliga utflykten för våra yngsta medlemmar. Den här gången på Astrid Lindgrens värld.

Den här serien tillägnar jag min kära SP. Du, om någon, borde ha intervjuats i den här serien. Min tid i BHUF är i princip synonymt med dig. Vi skrattade, vi bråkade, vi grät. Vi skapade, vi förbättrade och vi hade alltid varandra. Det gör mig så ont att du inte längre finns bland oss och inte kan berätta en av dina många galna historier. Historier som fick alla att kikna av skratt. Du inspirerade mig, och så många andra, med ditt driv och din levnadsglädje och jag saknar dig.

Liknande inlägg

Edin Dzemat-matlagningens Zlatan

Sara Brkic: bara jag får spela fotboll så är jag nöjd

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.