Kultur

Top 10 bosniska Eurovision-bidrag

Eurovision song contest är enligt mig en av årets höjdpunkter, och Bosniens bidrag är så klart lite bättre än alla andra bidrag, oavsett hur de låter och oavsett vilken plats de hamnar på. I år är BiH inte med i ESC så för att inte sakna BiH för mycket kommer därför här en topp-lista på mina favvobidrag froomm Bosnia and Herzegovina! Så kan vi tillsammans åtminstone låtsas att BiH är med i år.

#10

Nino Prses -Hano (2001)

Den här låten är som ett fult barn bara en mor kan älska. Tanken var väl kanske att det skulle vara ”modernt möter traditionellt” men blev varken modernt, traditionellt eller särskilt bra. MEN, när kommentatorerna för Eurovision kallade bidraget för töntigt och bisarrt, och dessutom drev med Ninos namn så fick de sig en riktig omgång svordomar från familjemedlemmarna Kilim. Ingen kallar bosnier töntiga! Dessutom är låten lite som äckel-goda drycker, efter några gånger så är det inte så fasansfullt dåligt ändå.

#9

Deen – In the disco (2004)

Om Seven up var Bosniens version av Backstreet Boys så var Deen Bosniens Nick Carter, ni som fattar, fattar. Självklart kunde det inte bli annat än succé när han skulle representera Bosnien i Istanbul 2004. När Deen klev ut på scen i ljusa jeans, en tight, vit top och tre ceriseklädda dansare så gapade nog de flesta bosnier. Något liknande hade man inte sett i Bosnien och de flesta siade att vi skulle hamna på absolut sista plats. Deen blev hånad och kallad för allt möjligt i media och på olika forum, men gjorde riktigt bra ifrån sig och tog en 9:e plats i finalen.

#8

Maya Sar – Korake ti znam (2012)

Maya Sar, hennes piano och vackra röst, vad mer behövs? Ingenting om du frågar mig. Jag ryser varje gång jag hör den här låten. Bidraget klarade sig i semifinalen och kom på 18:e plats i finalen, dock förtjänade bidraget en mycket bättre placering än så, enligt mitt tycke.

#7

Regina – Bistra voda (2009)

Regina fick representera Bosnien under en period då det gick ganska bra på Eurovision, vi hade tagit en tredje plats och hamnat i top 10 ett antal gånger, så förväntningarna på Regina var skyhöga och som de levererade! En mäktig låt, lite konstig koreografi (men det är ju Eurovision trots allt) och en 9:e plats.

#6

Davor Popovic – Dvadeset i prvi vijek (1995)

Ett av Bosniens absolut största band var Indexi där Davor var frontfigur. 1995 representerade han dock Bosnien som soloartist med låten Dvadest i prvi vijek, en enkel och otroligt charmig låt som tyvärr hamnade på 19:e plats och som efter Eurovision aldrig riktigt fick något uppsving. Men jag tycker verkligen om den här låten och hans varma röst.

#5

Dino Merlin – Love in Rewind (2011)

Andra gången Dino Merlin representerade Bosnien gjorde han det med ett unikt och otroligt underhållande nummer, jag älskade musiken, koreografin och de där ooaoo i början. Det enda som stör är Mahir som springer runt och, ja vad han nu gör, men det blir bättre när han börjar spela trumpet. Dessutom väger de övriga upp det hela med sitt charmiga sätt. Avslutningen på numret är ren perfektion. En 6:e plats blev det, men borde så klart varit vinst.

#4

Dino Merlin & Beatrice Poulot – Putnici (1999)

Jag kommer aldrig att glömma ögonblicket då jag fick veta att Bosnien skulle representeras av självaste Dino Merlin, en artist inte enbart känd i Bosnien utan hela Balkan och även utanför. Hela min uppväxt har jag lyssnat på hans låtar och gått på hans konserter och nu skulle han representera oss i Eurovision. Det var helt otroligt! Det gick bättre för Bosnien är det hade gjort på många år, det blev en 7:e plats i finalen och en hel drös stolta Bosnier runt om i Europa.

#3

Fazla – Sva bol svijeta (1993)

All världens smärta finns i Bosnien ikväll sjöng Fazla på Eurovision i Irland medan kriget härjade i Bosnien. Detta var första gången som Bosnien deltog som självständigt land. Under omröstningen lyckades man till slut nå det belägrade Sarajevo och enorma applåder utbröt när den kända journalisten Senad Hadzifejzovic svarade ”Hello Millstreet!, Sarajevo Calling”. Detta är en smärtsamt vacker låt och ett bidrag som präglas av oerhört mycket känsla och historia. Ett längre inlägg om Fazla och hans väg mot Eurovision kan du läsa här.

#2

Hari Mata Hari – Lejla (2006)

Bosnien Hercegovinas bästa placering i Eurovision togs av Hari Mata Hari med låten Lejla, detta är faktiskt andra gånger som ett bidrag heter Lejla. Första gången var 1981 då Vajta representerade Jugoslavien. 2006 års bidrag kom på en tredjeplats precis efter Ryssland och Finlands rockmonster. Jag har nog aldrig någonsin hejat på någonting så mycket som jag 2006 hejade på Lejla. Inledningen, de vita kläderna, de traditionella instrumenten, de bosniska tonerna, Haris röst – nämn någonting som inte var magiskt i detta bidrag!

#1

Laka- Pokusaj (2008)

När jag hörde att en av min absoluta favoritartister skulle representera Bosnien i Eurovision höll jag på att göra på mig. Laka och hans syster Mirela är som två sagofigurer tagna ur någon av Tim Burtons filmer. De är kreativa, roliga och otroligt talangfulla och alla tre adjektiven kan upptäckas i deras Eurovision-bidrag. Jag har än idag inte accepterat att den här låter inte vann. Helt ofattbart.

Så där! Det var mina favoriter, vilka är dina?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.