Recept

Bosniska recept: Mormors tufahije

Många bosniska efterrätter är väldigt söta och de flesta bosnier älskar det. Jag är dock mer förtjust i efterrätter som inte är för söta, som till exempel Tufahije. Min mormor gör dem med minimalt med socker och de smakar lika ljuvligt varje gång. Det syrliga äpplet med den söta valnötsröran är perfektion!

Ingredienser
1 kg äpplen (små och syrliga)
100 g valnötter

Sockerlag
0,5 kg socker (mormor tar ungefär hälften av detta)
4 dl vatten
1 citron (saften)

Garnering
3 dl vispgrädde
1 msk hackade valnötter

Skala och kärna ut äpplena. Spara skalet från 2-3 äpplen.

Koka upp vatten med citronsaft, socker och äppelskal. Lägg i äpplena och koka dem i 10 minuter, tills de blir mjuka, men inte överkokta. Lyft ut äpplen och placera dem sedan på ett större fat där de får svalna. Ta ut äppelskalen men häll inte ut sockerlagen!

Finhacka eller mixa valnötterna och blanda försiktigt i lite av sockerlagen. Spara 1 msk till garneringen. De mixade nötterna ska få samma konsistens som mandelmassa. 

Fyll äpplena med valnötsmassan. Känns äpplena fortfarande för hårda så kan du baka dem i ugnen, 180 grader i ca 15 min. 

Garnera med vispad grädde och strö över finhackade valnötter. Jag tycker att vaniljglass också funkar riktigt bra till den här desserten, men det kanske inte är så traditionellt bosniskt.

Märks det att jag gillar tufahije?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.