Bosniska recept: Mammas Sataras
Sataras är ett vanligt inslag i det bosniska köket och många bosnier har vuxit upp med denna enkla men magiskt goda grönsaksgryta. Alla har sitt sätt att tillaga det men så här gör vi hemma och det blir perfekt varje gång!
(15 min förberedelse+ ca 50 min koktid)
4 portioner
Sataras
0,5 dl olivolja till stekning
2 gula lökar (eller 1 stor)
2 zucchinis
2 paprikor
2 morötter
3 tomater
2 vitlöksklyftor
2 tsk vegeta (allkrydda)
1 tsk salt
Salt och peppar
Till servering
Ris
Créme Fraishe
- Värm olivoljan i en stor gryta, hacka löken och fräs den på medelvärme tills den blir genomskinlig.
- Skär zucchinin i halvmånar, grovhacka paprikorna och skala och hacka morötterna och tillsätt dem i grytan allt eftersom du blir klar med respektive grönsak. Rör om då och då.
- Låt småputtra ca 10 min.
- Grovhacka tomaterna och vänd i dem i grytan. Rör om ordentligt.
- Dags att krydda: tillsätt finhackad vitlök, vegeta och salt och rör om.
- Sänk till låg värme, lägg på locket och låt koka ca 40 min. Rör om då och då. Mamma brukar säga att en kan känna på doften när det är klart, dock inget jag rekommenderar om detta är första gången du lagar rätten.
- Smaka av med salt och peppar.
- Servera med ris, bröd och créme fraishe.
Om du inte har exakt de grönsaker som beskrivs här så känn dig fri att experimentera, som sagt alla gör Sataras på sitt sätt!
2 kommentarer
Nadira Kilim
Fina foton på sataras!!! Blev inspirerad att laga ännu en…idag!
mittbosnien
Gott! Annars får du gärna vänta till nästa gång vi hälsar på!