Krönikor

Mitt Bosnien, en kort bakgrund

Denna blogg föddes ur frustration och kärlek. Det låter kanske lite märkligt, men låt mig förklara.  

Vid nya bekantskaper så vill vissa personer gärna veta ”var jag kommer ifrån”. Trots att jag vet vad de är ute efter så brukar jag svara Småland, helt enkelt för att retas. De brukar sällan nöja sig med det svaret och frågar: nej, men var kommer du EGENTLIGEN från?  

Skillingaryd, svarar jag då.  

När vi äntligen har kommit förbi pinsamheterna så vinner ändå min artiga sida och jag svarar Bosnien. Och här kommer det! Anledningen till min frustration: 

Oj, hur är det där nu? Frågar de bekymrat. Har det lugnat ner sig efter kriget?  

Jag förstår att mitt hemland förknippas med krig, elände, folkmord, korrupta politiker, fan och hans moster. Men det finns så mycket mer, och det är här vi kommer in på den andra orsaken till denna blogg: kärlek. Bosnien och Hercegovina är mitt hemland, en del av mitt arv och en del av min identitet. I mig så finns så mycket kärlek för Bosnien och Hercegovina, människorna, historien och kulturen, men då jag inte bor där så har allt kring mitt hemland hamnat lite långt ifrån mig. 

Därför jag har beslutat mig för att göra en upptäcktsresa genom mitt hemland och min egen bakgrund. 

Min hemstad i Bosnien och Hercegovina, Jajce

Upptäcka och visa upp det vackraste och mest intressanta som Bosnien och Hercegovina har, i form av natur, människor och kultur. Jag vill berätta om konstnärer, företagare, politiker, föreningar, musiker, bloggare, designer och alla andra som vill dela med sig av sina tankar om deras Bosnien och Hercegovina. Samtidigt så hoppas jag också på att få utforska de delar av Bosnien och Hercegovina som finns här i Sverige och låta människor, platser och berättelser med en koppling till Bosnien och Hercegovina få ett utrymme och en samlingsplats.   

Bosnien och Hercegovina är utan tvekan en av de vackraste, mest spännande och samtidigt lugna platserna på jorden. Och det är den bilden som jag önskar att förmedla med denna blogg.  

Jajce

Jag har under en väldigt lång tid funderat på detta projekt och när idéerna började få en form, började också min längtan.

Alltså, jag vet inte om ni förstår hur lycklig jag är att detta nu äntligen är på väg att hända! Att äntligen få skriva, fota och vara kreativ samtidigt som jag får utforska ett land och samtala med människor som betyder så mycket för mig. Min stora förhoppning är att ni vill följa med mig på den här upptäcktsfärden och att vi tillsammans kan ge liv till den här bloggen.  

Så följ med mig och upptäck Mitt Bosnien!

Förresten, ibland kommer jag att skriva Bosnien och Hercegovina, ibland BiH och ibland Bosnien. Om inget annat anges så menar jag Bosnien och Hercegovina oavsett vilka av dessa tre jag skriver.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.